Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Центар града гори, а све мање хлада и на периферији

Многи грађани не верују у тачност података о висини измерене темпратуре тврдећи да је она која се саопштава измерена у хладовини. – Метеоролошка кућица са термометром налази се на два метра изнад травнате површине на осунчаном терену, а не у хладу, кажу метеоролизи
(Извор „Weather2Umbrella”)
Београђани не верују ни у временску прогнозу. Овакав закључак већ годинама поткрепљују бројни коментари који са свих страна пљуште по друштвеним мрежама на званичне податке РХМЗ-а о температурама у ове вреле летње дане. Већина њих верује да је температура у Београду одавно прешла 40 подељак, а као доказе нуде податке са својих термометара, од којих су неки измерили и по 50 степени Целзијусових.
„Објавите, бре, праве висине температура! Између 41 и 43 се крећу, загарантовано!”
„У дебелој хладовини јесте 39, а на пријатном сунцу 44, измерила лично у 13.50!” Ово су само неки од коментара, а на прозивке ових „неверних Тома” метеоролог РХМЗ-а Недељко Тодоровић одговара да не оспорава њихове податке, али и истиче да се температура ваздуха мери по одређеним међународним стандардима који већ деценијама важе свуда у свету.
– Метеоролошка кућица са термометром налази се на два метра изнад травнате површине на осунчаном терену, а не у хладу. Сам термометар је у благој сенци кућице и не сме бити директно изложен сунцу, јер би у том случају дошло до загревања материјала од којег је направљен и уместо температуре ваздуха показивао би температуру материјала.
Зато се и дешава да неко пет центиметара изнад асфалта или на лиму измери 50 степени Целзијусових, али то није температура ваздуха – објашњава Тодоровић уз напомену да је јуче у 14 сати на мерној станици на Врачару измерено 35,3 степена.
Говорећи о прогнози за наредни период, напомиње да ће врућине и суша у престоници потрајати све до почетка августа и да неког озбиљнијег освежења нема ни у најави.
– Мали су изгледи за краткотрајне пљускове у Београду. Мање освежење очекује се у понедељак и уторак 27. и 28. јула када максимална температура неће прелазити 30 односно 32 степена – каже Тодоровић додајући да и у време тропских врућина постоји разлика у температури у појединим деловима града, али да је она свега два, три степена. Најтоплији је свакако центар Београда где нема много зеленила, али има превише зграда и бетона, због чега би требало спас потражити на хладнијим местима у шумовитим деловима поред река.
Р. Ћ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...