Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

AI: Makedonska(fyrom) policija pucala na izbeglice, Skoplje demantuje

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Amnesti Internešenel” (Amnesty International) saopštila je da su izbeglice u Makedoniji izložene ozbiljnom riziku od nasilja. Ova organizacija dobila je, kako kaže, informacija da su vojnici i specijalna policija na granici tukli izbeglice, pa čak i pucali u zrak kako bi sprečili prolazak izbeglica kroz bodljikavu žicu. Navodno su pritom korišteni gumeni meci.

"Svaka zemlja ima ovlašćenja da kontroliše vlastite granice, ali ovakva vrsta paravojne reakcije je neprihvatljivo kršenje međunarodnih zakona. Makedonske vlasti se ponašaju kao da imaju posla s vandalima, a ne s izbeglicama koji bježe od progona i sukoba", kazao je Gauri van Gulik, zamenik direktora AI za područje Europe.

Van Gulik poručuje kako sve zemlje imaju dužnost da štiti izbeglice koji beže pred ratom, pa tako i Makedonija. "Ako se sistem s tim ne može nositi, onda morate poboljšati sistem, ne možete zaustaviti ljude na granici", poručuje Van Gulik.
Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski odbacio je danas kao netačne navode pojedinih medija da su pripadnici snaga bezbednosti na granici sa grčkom brutalni, te da na makedonskoj strani ima povređenih migranata.
"Nisu brutalni, naprotiv oni postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Imaju obavezu da štite granicu i sebe, te da ne nastupaju ofanzivno", rekao je Kotevski u izjavi za Tanjug.
On je, doduše, rekao da je činjenica da ima pokušaja migranata da probiju kordon makedonskh snaga, što predstavlja opasnost po njihovu bezbednost.
"Nemamo informacije o povređenim migrantima sa naše strane. Ne znam da li je grčka policija intervenisala i da li ima povređenih sa te strane", kazao je Kotevski.
Nakon što je ranije danas objavljeno da je makedonsko-grčka granica blokirana i da nije dozvoljan prolaz migrantima, makedonski portal Plusinfo je objavio da u Makedoniju ipak mogu da uđu u ograničenom broju samo najranjivije kategorije migranata kako bi bili tretirani i zbrinuti na odgovarajući način i u skladu sa kapacitetim.
Makedonske vlasti su, u dogovoru s Visokim komesarijatom UN za izbeglice (UNCHR), odustale od namere da vrate u Grčku nekoliko stotina migranata sa železničke stanice u Đevđeliji, i za njih je obezbeđen vanredni voz do Graničnog prelaza Tabanovce, na granici sa Srbijom.
Sa ovom grupom migranata - izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Makedoniju ušli pre proglašenja vanrednog stanja uz graničnom pojasu granice s Grčkom, policija se sinoć sukobila u pokušaju da ih nasilno vrati u Grčku. U tom okršaju je, prenose lokalni mediji, nožem ranjen jedan policajac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες