Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Ντονμπάς

Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ντονμπάς έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οριστικής συμφωνίας ειρήνευσης, ή είμαστε μάρτυρες της ηρεμίας πριν από την καταιγίδα;

Στο φόντο των αυξανόμενων παραβιάσεων της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και του νέου αδιεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης άρχισαν να δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι απειλείται η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ. Ρώσοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων του Μινσκ, ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης κατάστασης στο Ντονμπάς.
Από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας έρχονται συνεχώς αναφορές για αυξανόμενες αναφλέξεις των συγκρούσεων. Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ και για βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές. Τη νύχτα της 10ης Αυγούστου, ξέσπασαν συγκρούσεις στη διαχωριστική ζώνη (γραμμή εκεχειρίας), στην περιοχή του χωριού Σταρογκνάτοβκα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.
Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (ΛΔΝ), Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, από τις 7 Αυγούστου ακόμα είχε πει ότι «υπάρχουν κάποιες έμμεσες ενδείξεις για μια πιθανή έναρξη ενός νέου γύρου εχθροπραξιών». Εκπρόσωποι της ΛΔΝ, αλλά και της γειτονικής -επίσης αυτοανακηρυχθείσης- Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (ΛΔΛ), λένε ότι η Συμφωνία του Μινσκ δεν εφαρμόζεται και απευθύνουν έκκληση για μια νέα συνάντηση των επικεφαλής των κρατών του «κουαρτέτου της Νορμανδίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου