Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Хаос на македонско-грчкој граници, има и повређених

Амнести интернешенал: Неприхватљиве паравојне мере Македоније према избеглицама
(Фото Фонет)
ЂЕВЂЕЛИЈА - На македонско-грчкој граници влада прави хаос, македонска војска и полиција су блокирали граничне прелазе, оградила их бодљикавом жицом, а миграте потискују сузавцем и шок бомбама, што код избеглица са Блиског истока, углавном из Сирије и Авганистана, ствара тензије па су све учесталији инциденти у којима има и повређених.
Македонска влада прогласила је јуче ванредну ситуацију на јужном и северном граничном појасу, како би зауставила огроман талас миграната, а тим поводом данас се огласила Европска комисија истакавши да званично Скопље има право да се штити од илегалне миграције.
„Македонија има право да у складу са међународним законима контролише лица која желе да уђу на њену територију и да забрани улаз онима који не испуњавају критеријуме”, саопштила је прес служба европског комесара за проширење Јоханеса Хана.
Македонски државни врх данас се није огласио. Премијер Никола Груевски је јуче, након одлуке о увођењу ванредне ситуације, рекао да питањем миграната треба да се бави Европска унија, а званичник МУП-а Иво Котевски је оптужио Грчку, која је чланица ЕУ, да не котнролише границу према Македонији, већ да напротив само организовано пребацује мигранте.
Грчка гранична полиција, тврде медији, и данас само посматра ситуацију и ништа не предузима.
На македонско-грчкој граници од јуче влада хаос са мигрантима, војска је притекла у помоћ полицији који се од прилива мигранта бране сузавцем и шок бомбама. Граница је блокирана за мигранте, што је код њих подигло тензије па су учестали и инциденти. Међу мингрантима има и повређених, јавили су домаћи и инострани медији.

(Фото Ројтерс)
Полиција је прво планирала да врати мигранте који су још пре два дана, пре проглашења кризе, ушли на територију Македоније, али је после консултаација са УНХЦР-ом одлучено да они буду пребачени у Табановце, на граници ка Србији, објавио је портал македонског Телеграфа.
Они ће, како су јавили извештаци са лица места, до Табановаца бити пребачени возовима.
У редовима по један, они прво ваде потврде за привремени боравак, па затим узимају карту која која их кошта око 600 денара (300 динара). Део њих наставља аутобусима до Скопља, а неки таксијем иду директно за табановце што их кошта између 100 до 200 евра за четворо.
Специјалне полицијске снаге су се рано јутрос распоредиле дуж саме граничне линије и поставилле бодљикаву жицу са обе стране пруге којом надолазе велике групе миграната.
Све то је подигло тензије међу мигрантима који седећи или лежећи блокирају међународну железничку пругу, па је железнички саобраћај између Македоније и грчке од јуче у прекиду.
Медији јављају да је током пре поднева у више наврата дошло до сукоба миграната са полицијом, која их разбија сузавцем и шок бомбама. Међу мигрантима има, како се наводи, повређених. Мигранти тврде да полиција примењује силу, те да је међу претученима и једна 13-годишња девојчица. С друге стране нервозни мигранти гађали су полицију камењем и другим предметима.
На ничијој земљи се од јуче налази хиљаде избеглица. Комесаријат за избеглице је тражио од македонске владе да мигрантима обезбеди смештај, а једино уточиште је у Ђевђелији које је може да прими свега 200 њих.
------------------------------------------------------------------------

АИ: Неприхватљиве паравојне мере Македоније према избеглицама
ЛОНДОН - Међународна организација Амнести интернешенал упозорила је данас да се усред глобалне избегличке кризе ствара нова кризна зона затварањем јужне границе Македоније где су блокиране хиљаде углавном сиријских, авганистанских и ирачких избеглица и азиланата, суочених са озбиљним ризиком од насиља.
Ова организација која се бави заштитом људских права, навела је да се ситуација нагло погоршала када је македонска влада „кризним областима” прогласила део границе са Грчком код Ђевђелије и позвала војску у помоћ.
Организација Амнести интернешенал чије је седиште у Лондону, наводи да је добила забрињавајуће извештаје о томе да је македонска антитеористичка полицијска јединица тукла људе и чак пуцала у ваздух да их спречи да уђу у Македонију, као и да је подигнута ограда од бодљикаве жице дуж ганице.
„Свака земља има овлашћење да патролира својим граница, али ова врста паравојног одговора је неприхватљиво кршење међународног права. Македонске власти одговарају као да се баве насилним демонстрантима, а не избеглицама које су побегле од сукоба и прогона”, рекао је Гаури ва Гулик, заменик директора за Европу Амнести интернешенела.
 Амнести је позвала македонске власти да поштују своје међународне обавезе према избеглицама и азилантима. Власти Македоније треба да онима који желе да yатраже азил, то и дозволе и да им омогуће приступ брзом и ефикасном процесу утврђивања статуса избеглице.
Такође македонске власти треба да се уздрже од било какве прекомерне употребе силе према избеглицама и азилантима, и да им обезбеде склониште, храну, одећу и здравство као и ефикасне услове прихвата који ће омогућити идентификацију и помоћ деци без пратње и другим осетљивим појединцима, пише у саопштењу Међународне организације Амнести интернешенал, јавља Бета

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου