Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο Φως για τη Σερβία

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner-designate Johannes Hahn of Austria arrives at the European Parliament's Committee on Foreign Affairs before his hearing, at the EU Parliament in Brussels September 30, 2014.   REUTERS/Yves Herman
Ο Επίτροπος, Johannes Hahn, υπεύθυνος για την διεύρυνση της Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
«Το κλίμα είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τις επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία αρκετά σύντομα».
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από σειρά συμφωνιών που υπέγραψε η Σερβία με το Κόσοβο αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει δεκαετίες εχθρότητας.
Οι συζητήσεις για την ένταξη της Σερβίας είχε ξεκινήσει πέρυσι, αλλά μέχρι στιγμής κανένα επίσημο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων είχε ανοίξει λόγω της αργής προόδου σχετικά με τη ρύθμιση των σερβικών σχέσεων με το Κόσοβο.

agreement
αρχείο med – intelligence
Το Κόσοβο και η Σερβία υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών σε βασικούς τομείς, ως βήμα εξομάλυνσης των δεσμών.
Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο θα απολλάβουν περισσότερα δικαιώματα μέσω μιας εκ των συμφωνιών.
Παράλληλα το Κόσοβο θα αποκτήσει τον δικό του διεθνή κωδικό κλήσης.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, η οποία μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τις συμφωνίες ως «επιτεύγματα – όροσημα» για τις διμερείς σχέσεις.
Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο σερβικός πληθυσμός  θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ζητήματα όπως η τοπική οικονομία και η εκπαίδευση.
Παράλληλα υπήρξαν συμφωνίες για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Το Κόσοβο και η Σερβία, επίσης συμφώνησαν τον τρόπο με τον οποίο θα χωριστεί η συμβολική γέφυρα «Mitrovica» , η οποία χωρίζει την Αλβανική από την Σερβική κοινότητα στη βόρεια χώρα.
Και οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εμπόδιο στην σερβική ενταξιακή πορεία ήταν οι σχέσεις με τους νότιους γείτονές της.
Ο Σέρβος Πρόεδρος, Aleksandar Vucic, δήλωσε:
«Αυτές οι συμφωνίες είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για ολόκληρη τη Σερβία και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Επιμέλεια: Ναταλία Γρίβα
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες