Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ципрас поднео оставку, тражи нов мандат грађана

АТИНА – Премијер Грчке Алексис Ципрас поднео је вечерас оставку председнику Прокопису Павлопулосу након што је претходно од грађана Грчке затражио да оцене његов досадашњи учинак и да му на новим изборима дају јасан мандат.
„Имам моралну одговорност да вашем суду изнесем оно што сам учинио”, рекао је Ципрас у обраћању грађанима које је преносила грчка телевизија.
Према његовим речима, мандат који је добио 25. јануара дошао је до својих граница и сада грађани треба да одлуче о новом мандату и да се изјасне о томе да ли их је пред страним кредиторима представљао на одговарајући начин.
Ципрас је, како наводи АНА, рекао још и да има чисту савест и да од бирача тражи чист мандат.
Како је и најавио, Ципрас је нешто касније оставку поднео председнику Прокопису Павлопулосу и затражио да се избори одрже што пре, вероватно 20. септембра.
Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње.
Око 30 посланика Сиризе одбило је у јулу да гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција, уколико се са оваквим отпором настави.
Превремени избори би, како наводи Ројтерс, омогућили Ципрасу да капитализује популарност међу грчким бирачима пре него што осете најтеже последице програма штедње и можда му дозволе да се врати на власт са још јачом позицијом и ослабе побуну у редовима Сиризе.
Према Уставу Грчке, ако влада поднесе оставку мање од годину дана од избора, председник мора да преда експлораторни мандат лидерима опозиције да покушају да формирају владу, почев од највеће партије.
Тај мандат траје три дана и ако не донесе резултате, председник расписује парламентарне изборе, објашњава Ројтерс.
У овом случају, мандат би био поверен другој највећој странци, конзервативној Новој демократији, а након тога евентално десничарској Златној зори.
Међутим, процедура може бити заобиђена с обзиром на то да ће опозициони лидери вероватно вратити мандат председнику чиме се отвара и могућност за одржавање избора, у року од 30 дана од датума расписивања.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου