Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ESKALACIJA SUKOBA: Rusija i SAD se pripremaju za rat?!

Rusija i SAD se aktivno pripremaju za rat, navela je organizacija „European Leadership Network“ u svom izveštaju. Ova crna prognoza došla je nakon analiziranja najveće tenzije između dve sile još od perioda Hladnog rata.
Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )
Vojska Rusije (Foto: Vikipedija )
Na samim granicama Rusije i NATO saveza vojne vežbe su sve učestalije, a količina naoružanja koje poseduju ove zemlje je ogromna.
„Mi ne tvrdimo da su lideri Rusije i SAD doneli konačnu odluku o početku sukoba, ili da je rat te dve strane neizbežan. Međutim, izmena profila vojnih vežbi i njihov rastući intenzitet nešto je što se ne može poreći. Činjenica je da ovakve vežbe doprinose jedino povećanju međusobnog animoziteta“, navodi se u izveštaju pomenute organizacije ELN.
U saopštenju ove agencije je navedeno da su vojne vežbe počele nakon eskalacije sukoba u Ukrajini početkom 2014. godine. Zabrinjavajuće je to da su vojne vežbe prilagođene isključivo strategijama napada i odbrane u skladu sa naoružanjem koje poseduje rival.
„Iako portparoli jednih i drugih konstantno ponavljaju kako su vežbe uperene protiv ‘hipotetičkih protivnika’, karakteristike vežbi ukazuju na suprotno“, dodaju eksperti iz ELN.
U martu 2015. godine je Rusija sprovela takozvane „vežbe iznenađenja“, u kojima je aktivno učestvovalo 80.000 vojnika koji su simulirali odbranu granice, baš na teritoriji koja je najbliža zemljama NATO saveza.
Vežba NATO-a koja je održana u junu, pod šifrovanim imenom „Saveznički štit“ uključivala je simulaciju borbe sa paravojnim jedinicama, poput onih koje čine proruski pobunjenici na istoku Ukrajine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....