Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Batrovci zatvoreni, nijedan kamion ne može u HR


bez prolaza i za kamione sa kvarljivom robom

Tanjug | sreda, 23.09.2015. | 20:11

Na prelazu Bajakovo i dalje je u blokadi teretni saobraćaj iz Srbije, a Hrvatska ne propušta iz Srbije ni kamione sa kvarljivom robom, javlja Tanjug
To je Tanjugu potvrdio i šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević, koji je naveo da, od kako su nezadovoljne kamiondžije odblokirale taj prelaz, odnosno prostor između Batrovaca i Bajakova nešto pre 16 sati, nijedan kamion nije prešao iz Srbije u Hrvatsku.

"Nijedan kamion još nije prošao, tako da je prelaz u potpunoj blokadi za teretni saobraćaj na ulazu u Hrvatsku", rekao je Vukčević.

Šef smene carinske ispostave Batrovci Nenad Čelić rekao je Tanjugu da je juče od 16 sati, kada je Hrvatska strana počela na Batrovcima da propušta kamione sa lako kvarljivom robom, pa sve do 21.45, kada su nezadovoljne kamiondžije blokirale taj prelaz, iz Srbije u međugranični prostor ušlo samo 14 kamiona.

Čelić kaže da je to ukupan broj kamiona, od kojih polovina sa kvarljivom robom, koji je prešao srpsku granici, ali da se ne zna koliko ih je ušlo u Hrvatsku.

On je dodao da je upravo zbog te odluke hrvatskih organa i zbog takvog načina propuštanja kamiona i došlo do blokade na prelazu Batrovci.

Čelić je dodao i da nema informaciju kada će hrvatska strana početi da propušta kamione iz Srbije.

Na prelazu Batrovci srpska carina i policija podelili su vozačima u koloni dugoj oko 13 kilometara 700 lanč paketa sa hranom i vodom koji su donirale lokalne vlasti Sremske Mitrovice.

Kako je javio reporter Tanjuga sa lica mesta, dok saobraćaj iz Hrvatske ka Srbiji funkcioniše u potpunosti, iz Srbije ka Hrvatskoj se odvija samo putnički.

Kamiondžije će, kako su najavile, do večeras u 23:30 čekati da hrvatska vlada promeni odluku o selektivnom puštanju teretnog saobraćaja, a ukoliko odluka ne bude promenjena, blokiraće sve granične prelaze za sav saobraćaj ka Hrvatskoj, rekao je Tanjugu vozač Kan Grbović koji iz Novog Pazara vozi robu za Zagreb.

Grbović je rekao i da takva vrsta protesta nije organizovana, već spontana.

Kamiondžije su u potpunosti saobraćaj na tom graničom prelazu blokirale sinoć, nakon odluke Hrvatske da omogući prolaz samo kamionima koji transportuju kvarljivu robu i opasne materije.

Takva odluka je razljutila kamiondžije, koji su na tom graničnom prelazu čekali u više od 12 kilometara dugoj koloni gotovo pet dana, pa su stupili u protest blokadom granice za sva vozila iz oba pravca.

Prema rečima šefa carinske ispostave Nenada Vukčevića putnički saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci se od nešto pre 16 sati obavlja normalno, ali je saobraćaj slabijeg intenziteta jer, kako je rekao, mnogi nisu obavešteni da je granica deblokirana.

Inače, Vlada Srbije usvojila je juče paket mera koje će primeniti ukoliko Hrvatska do ponoći ne otvori granicu za sav teretni saobraćaj iz Srbije. Vlada je ovlastila premijera Aleksandra Vučića da o tom problemu i problemu izbegličke krize, koja je dovela do zatvaranja granica ka Hrvatskoj, razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Prelaz u Batrovcima u ponoć će obići ministar policije Nebojša Stefanović.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες