Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ЕВРОПУ СТИЖЕ ГАДАФИЈЕВО ПРОКЛЕТСТВО: Ево шта је либијски лидер пред смрт поручио о мигрантима

BY  ON 10. СЕПТЕМБАР 2015.  ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР )

 
 
 
 
 
 
2 Votes

Europe Immigration Routes
Europe Immigration Routes

Како у Европи све више јача мигрантска криза, многи руски медији подсећају на мрачно пророчанство покојног либијског лидера Муамера Гадафија, које је изрекао неколико месеци пре своје насилне смрти.

„Слушајте ме сад, ви људи из НАТО! Бомбардујете зид који стоји на путу мигрантима из Африке ка Европи, и терористима Ал Каиде. Тај зид је Либија. Ви сте га разбили. Ви сте идиоти, и горећете у паклу због хиљада миграната из Африке, и због подршке Ал-Каиди. То ће бити тако. Ја никада не лажем. Не лажем ни сада“, написао је Гадафи у отвореном писму које је објавио руски дневник Завтра, у мају 2011. неколико месеци пре него што је убијен.

Gadafi-srbija
Од почетка године 500.000 избеглица је стигло у Европу, а мигранатска криза је постала приоритет број један за земље ЕУ, што је потврдио и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у свом годишњем обраћању Европском парламенту о стању у Европској унији.
„Европа данас представља светионик наде, и уточиште стабилности у очима жена и мушкараца Блиског Истока и у Африке. То је нешто на шта треба да будемо поносни, а не нешто чега треба да се плашимо“, рекао је Јункер.
Питање шта је изазвало кризу изазива поплаву коментара. Стручњаци сматрају да је Европа је изгубила свој углед најстабилнијег места на свету, углавном због тога што су водеће европске земље и Сједињене Државе рушиле лабаве режиме, управо у оним земљама чији људи сада освајајају железничке станице у ЕУ.
„Јасно је голим оком да је избегличка криза резултат америчко-европске политике“, каже Борис Долгов, виши истраживач Института за оријенталне студије Руске академије наука„Уништавање Ирака, уништење Либије и покушај рушења Башара Асада у Сирији рукама исламских радикала – то је политика ЕУ и САД, а стотине хиљада избеглица су резултат те политике“, рекао је он за руску агенцију Тасс.
maaaa
„То је веома озбиљан и вишеструки проблем“, каже професор Ирина Звјагелскаја са Одељења за оријенталне студије на Државном институту за међународне односе МГИМО у Москви. „Грађански рат у Сирији и тензије у Ираку и Либији стално подстичу проток миграната, али то није једини разлог.Слажем се са онима који виде актуелне догађаје као тренд још једне масовне сеобе народа, који напуштају слабије државе са неефикасним економијама. Постоје системски проблеми које узрокују да људи напусте своје домове и да се отисну на пут. И либерално европско законодавство омогућава многима од њих не само да остану у Европи, већ и да тамо живе од социјалне помоћи, без тражења запослења“, каже Звјагелскаја.
„Ови људи су исцрпљени, љути и понижени. Не знају ништа о европским вредностима, начину живота и традицији, мултикултуралности и толеранцији. Они никада неће пристати да се придржавају европских закона“, пише у свом блогу руски писац, драматург и редитељ Јевгениј Гришковец. „Они никада неће осећати захвалност према онима у чије земље су успели да уђу после толико проблема, јер су те исте државе прве покренуле крвопролиће у њиховим домовинама.“
21961
„Ангела Меркел обећава модерно немачко друштво и Европу припремљену за проблеме… То је лаж и глупост! Сигуран сам да многи од оних у Француској, Италији и Немачкој, који глуме саосећање и збуњено одмахују главама када виде на вестима да се још миграната утопило или умрло од гушења или умора на путу, искрено у себи говоре нешто попут овога: „Тако им и треба, то ће и другима бити лекција“, пише Гришковец.
Политиколог Фјодор Лукјанов сматра да је криза миграната само врх леденог брега, суштина гомиле проблема који су се таложили годинама.
„Постоји директна веза између мигрантске кризе и последњих петнаест година западне политике на Блиском истоку“, каже Лукјанов у провладином листу Росијска Газета. „Ниједан покушај интервенције није дао очекиване резултате. Напротив, сваки такав потез је само окренуо ствари од лошег ка горем. Али, чак и Сједињене Државе и Европа буду прихватиле умеренију линију, ерозија ће се и даље дешавати, мада слабијим темпом. Крајњи резултат ће, међутим, бити исти. Док модели 20. века постају нефункционални у новим условима, неће бити мирне транзиције ка следећој фази.“
Колумниста и блогер Виталиј Третјаков се пита зашто је Европска унија ушла у замку из које никада неће моћи да изађе.
„Разлога је много, али сви су они засновани на ароганцији и претераном самопоуздању. У већини случајева осећање више вредности се никад не изражава гласно, али `Европљани` се увек осећају супериорно над свима осталима на свету.“
„Остаје да се види да ли ће Европска унија подлећи притисцима Вашингтона или ће радије манифестовати солидарност са Сједињеним Америчким Државама, у одлуци да се убрза такозвани `процес демократизације`  у Северној Африци и на Блиском истоку. У сваком случају, то је помогло да се отвори Пандорина кутија. Сада је огромна територија у вртлогу грађанских ратова и оружаног хаоса, и милиони избеглица су били приморани да побегну“, закључује Третјаков.
Извор: Тас с
политика
——–
10. 09. 2015. СРБИН.инфоза ФБР приредила Биљана Дикови

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου