Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Hitne mere za zaštitu Starog Rasa

Beta | utorak, 22.09.2015. | 14:03

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da je preduzelo sve neophodne mere da bi se na terenu u najkraćem roku utvrdilo činjenično stanje i hitno sanirale posledice plavljenja Starog Rasa, lokaliteta pod zaštitom Uneska, posle čega će pokrenuti i pitanje odgovornosti nadležnih
U saopštenju, Ministarstvo je navelo da je na lice mesta uputilo pomoćnicu ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Aleksandru Fulgosi i ekipu svojih stručnjaka koji će, zajedno s timom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, ostati na terenu sve do utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja.

Ministarstvo je zvanično obavestilo grad Novi Pazar o dolasku stručnog tima i očekuje punu saradnju i veći angažman lokalne samouprave, nego što je to do sada bio slučaj.

Kako se dodaje, ministar Ivan Tasovac će odmah po povratku stručnog tima organizovati sastanak s Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, gradom Novim Pazarom i svim nadležnim institucijama kako bi hitno bile sanirane sve posledice i lokalitet Starog Rasa i Sopoćana u potpunosti zaštićen.

Ministarstvo je dodalo da je u ovom trenutku prioritet zaštita celina koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, ali da će, posle toga, pokrenuti pitanje odgovornosti za neispunjavanje obaveza nadležnih državnih organa i institucija, republičkih i lokalnih.

Iguman manastira Sopoćani Teokist zatražio je juče hitnu reakciju državnih organa kojom bi se zaustavilo propadanje srednjovekovnog spomenika, donjeg grada Starog Rasa Trgovišta, koje je više od mesec dana pod vodom, puno smeća i trnja.

Teokist je rekao da su se podzemne vode u Trgovištu pojavile nakon izgradnje brane i parkinga za obližnji restoran, čime je sprečeno oticanje vode u Rašku.

Vlasnik restorana Ćerim Šemsović je izjavio da je iznenađen insinuacijama da su izgradnja brane i parkinga uzroci zbog koji se pojavila voda u Trgovištu i da je, uz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika, spreman da svojim novcem finansira konzervaciju i zaštitu Trgovišta.

Načelnik Odeljenju za komunalne poslove u Novom Pazaru Hidajet Plojović rekao je juče za radio Sto plus da je stručna komisija utvrdila da je prilikom kopanja probijena cev sirove vode, ali ne i ko je izvodio radove i da je izveštaj o tome prosleđen Gradskom veću i JKP Vodovod i kanalizacija, jer se radi o cevovodu za čije održavanje su oni nadležni.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin rekao je da će to preduzeće tokom sledeće nedelje otkloniti kvarove.

Donji grad Trgovište je deo srednjovekovnog kompleksa Stari Ras koji je 1979. godine proglašen za svetsku baštinu i od tada se nalazi pod zaštitom Uneska.

Na tom lokalitetu su pronađene 64 kuće i obiman arheološki materijal poput kuhinjske i stone keramike, metalnih predmeta, srebrnog nakita i predmeta od kostiju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες