Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

OVO JE SLOVENSKO BRATSTVO: Vojna vežba Srbije, Rusije i Belorusije! (FOTO)

Objavljeno: 03/09/2015

Specijalna brigadaNa poligonu „Rajevski“ u blizini Novorosijska prvi put zajedno desantne jedinice iz Rusije, Belorusije i Srbije učestvuju u vežbama čiji je cilj sprečavanje masovnih nereda. Rukovodilac vežbe „Slovensko bratstvo – 2015″, komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general-pukovnik Vladimir Šamanov rekao je da je zamišljena situacija u kojoj „naoružane grupe“ organizuju provokacije i terorističke akcije. Policija to ne može da spreči i onda se u akciju uključuju desantne jedinice.
Oko 60 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije na maneverima na jugu Rusije koristi rusko naoružanje i opremu. Ova vežba nastavak je njihove prošlogodišnje obuke desantiranja ruskim padobranima D-10, koja je sprovedena u vazdušno-desantnoj akademiji u Rjazanju. Domaćin vežbe je 7. gardijska vazdušno-desantna divizija ruske vojske, specijalizovana za planinsko ratovanje, a komandant divizije pukovnik Roman Breus jedan je od stratega manevara.
Cilj zajedničke vežbe je uvežbavanje desantnih jedinica za reagovanje u pokušajima državnih udara, poput onog koji se dogodio u Kijevu kada je zbog neodlučnosti predsednika Janukoviča policija bila nemoćna pred agresivnim demonstrantima. Pre toga sličan prevrat se dogodio u Gruziji i Kirgiziji. Zadatak armije u takvim situacijama je da stabilizuje situaciju u zemlji.
General Šamanov je rekao da na zajedničkoj vežbi učestvuje pojačani bataljon ruske desantne divizije, po četa desantnih snaga Srbije i Belorusije i po dve čete specijalaca. Ukupno će biti oko 700 vojnika, 20 aviona i helikoptera ruske armije, kao i sto jedinica vojne tehnike.
U Moskvi ističu da se moraju izvući pouke iz ukrajinskog Majdana ali i drugih „cvetnih revolucija“ koje su stimulisane i potpirivane iz inostranstva. Zbog toga u Ministarstvu odbrane Rusije smatraju da moraju imati pripremljene jedinice koje će priteći u pomoć ako policija ne može da spreči nerede. General armije Valerij Gerasimov smatra da se radikalnim grupama kad zatreba mora suprostaviti i vojska.
- „Cvetne revolucije“ se sprovode i uz upotrebu sile, zato vojska mora biti spremna da zaštiti zemlju i ne dozvoli haos – rekao je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov.
General-lajtnant Jurij Netkačev objasnio je da su „cvetne revolucije“ i razni protesti gde se primenjuje sila zapravo elementi tzv. hibridnog rata. Taj general misli da ruski Generalštab sa punim pravom smatra da su „cvetne revolucije“ forma oružane borbe za osvajanje vlasti, pa se zato moraju obučavati specijalne vojne jedinice.
dru-desant_620x0
PROTEST BRISELA
Učešće Vojske Srbije na vežbama u Rusiji trn je u oku Evropskoj uniji. To je nedavno jasno rekla portparol Evropske komisije Maja Kocijančič, kada je osudila srpsko učešće u manevrima. Vežba „Slovensko bratstvo 2015″, koja se našla na tapetu Brisela, samo je uvod u veliku zajedničku vežbu ruskih i srpskih specijalnih snaga, koja bi trebalo da bude održana 2016. godine. Srpski specijalci u ovim manevrima dobili su poziv od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, tokom poslednje posete ministra Bratislava Gašića Rusiji.
HEROJI RUSIJE
Oslonac ruske vojske u vežbi jeste 7. vazdušno-desantna divizija, koja još nosi prefikse „kozačka“ i „planinska“ i zona odgovornosti joj je Severni Kavkaz. Ova jedinica bila je najaktivnija u borbama u Čečeniji od 1995. do 2004. godine, u ratu sa Gruzijom 2008. godine. Osamnaest pripadnika ove divizije nosi najviši vojni orden „Heroj Rusije“. U okviru vežbe, izvodi se kombinovani marš vozila i pešaka od oko 250 kilometara, sa mogućnošću borbe u pokretu, što je u Srbiji teško izvodljivo bez opsežnih i skupih priprema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες