Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

"Ne" Kosovu u Unesko i nezavisnosti Kosova


nastavak puta ka EU

Beta | utorak, 20.10.2015. | 19:11

Na sastanku državnog i crkvenog vrha i predstavnika SANU zaključeno je da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku. Srbija ostaje na putu ka EU
Sve institucije i državni organi Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i nastaviće evropske integracije, glavni su zaključci sa sastanka državnog vrha, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji je završen danas oko 19.00 u Predsedništvu.

Zaključci sa sastanka navedeni su u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno da SANU, državne institucije i SPC budu jedinstvene u vođenju državne politike i da je potrebno da u društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima,

"Potrebno je postići najviši stepen akcione sabornosti i jedinstva u sprovođenju politike oko koje su se saglasili najviši državni organi, Srpska pravoslavna crkva i SANU", navodi se u saopštenju.

Državni vrh Srbije pozvao je članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije Uneska da odbiju zahtev da Kosovo postane član te organizacije.

U saopštenju se dalje navodi da će se Srbija boriti za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog "bića srpskog naroda" na Kosovu i Metohiji, da je osnivanje Zajednice srpskih opština prioritet za Srbiju, ali i da će se truditi da se uspostave bolji odnose sa Albancima.

"Dijalog u Briselu između Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi, a srpska Vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti", navodi se u saopštenju.

U Predsedništvu je doneta odluka i da Srbija nastavi evrointegracije, ali i da održava dobre odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Na sednici je razmatran i položaj Srba u regionu i istaknuta potreba veće i značajnije saradnje i konkretizacije veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom.

U saopštenju se navodi i da je Srbija odlučila da aktivno učestvuje u rešavanju migranstske krize i doprinese miru u regionu.

Sastanku koji je počeo oko 16.00 prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, odbrane Bratislav Gašić i pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa članovima Svetog Sinoda SPC i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Kostić.

U Parizu se sutra odlučuje o predlogu da Kosovo postane članica Uneska.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....