Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Otvorena konferencija „Upravljanje kriznim i vanrednim situacijama”

Na konferenciji „Upravljanje kriznim i vanrednim situacijama“ naučni i stručni radnici imali su prililku da razmene ideje i mišljenja u zaštiti i spasavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i otklanjanju posledica katastrofa i rehabilitaciji.


Zamenik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović svečano je otvorio međunarodnu naučno-stručnu konferenciju „Upravljanje kriznim i vanrednim situacijama" u hotelu „Holiday inn", koja se održava uz podršku Grada Beograda i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.
Mladenović je istakao da je pitanje bezbednosti stanovništva prioritet svake države i lokalne samouprave i da je uvek aktuelno. On je dodao da rizik od katastrofa postoji u svakom društvu i da se državi nameće nužnost da organizuje efikasan sistem odbrane koji će odgovoriti na sve izazove.
- Apsolutna bezbednost u svetu ne postoji, ali pravovremenim planiranjem i pripremama kao odgovor na krizne situacije, operativna i funkcionalna sposobnost i otpornost lokalne samouprave može da bude na većem stepenu za preduzimanje mera zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, otklanjanja posledica i rehabilitacije. Organizovanim radom u Gradu Beogradu i pravnim subjektima čiji je osnivač Grad Beograd, mogu se ostvariti dobri rezulatati u ovoj oblasti. Boljom edukacijom stanovništva, efikasnom osposobljenošću subjekata sistema zaštite i spasavanja, dobrom organizacijom dobrovoljaca i izgradnjom uzajamnog poverenja možemo da smanjimo neželjene posledice - rekao je Mladenović.
On je dodao da je Grad Beograd preduzeo niz preventivnih mera i aktivnosti, poput tih da je Skupština Beograda najpre formirala Štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda, a potom i Odeljenje za poslove odbrane i vanrednih situacija.
- U toku je uključivanje svih pravnih subjekata čiji je osnivač Grad Beograd u ovaj organizovan sistem. Naša zemlja je bila poznata po besprekornom sistemu civilne zaštite koji je zapušten devedesetih godina, a Grad Beograd aktivno radi na organizaciji i uspostavljanju savremenog i efikasnog sistema civilne zaštite - istakao je Mladenović.
On je napomenuo da je Grad Beograd u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama pokrenuo izradu procene ugroženosti od elementaranih nepogoda i drugih nesreća, kao preduslova izrade planova zaštite i spasavanja na teritoriji Beograda. Osim toga, grad radi na realizaciji edukacije za vanredne situacije stanovništva i dece po osnovnim školama, a nosilac edukacije je Fakultet bezbednosti.
Zamenik gradonačelnika je rekao da na nivou grada postoji više radnih grupa i da je od posebnog značaja Koordinacioni tim za praćenje stanja na klizištima, kojih na teritoriji grada Beograda ima u velikom broju. On je takođe izdvojio problem emigranata kao poseban izazov sa kojima se Beograd susreće i da grad preduzima sve mere za pružanje pomoći.
- Grad planira realizaciju izgradnje jedinstvenog monitoringa u vanrednim situacijama u okviru sistema 112, gde bi u taj sistem povezali grad, kao centralno telo, i gradske opštine. Pored toga, planira se i opremanje štabova, organa i jedinica civilne zaštite opšte namene, kao i osposobljavanje svih snaga sistema zaštite i spasavanja na teritoriji Beograda za odgovor u katastrofama, sanaciji i rehabilitaciji ugroženog područja - najavio je Mladenović.
Događaju je prisustvovao i član Gradskog veća Slobodan Šolević

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....