Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

SRBI I GRCI JOŠ JEDNOM DOKAZALI DA SU BRAĆA: Beograd i Atina prijateljski glavni gradovi!

Možemo da podignemo bistu nekom srpskom pesniku ili umetniku u Grčkoj, a oni to mogu da urade s nekim ko je značajan za gračku kutluru u Beogradu - istakao je Goran Vesić i najavio da će sledeće godine biti organizovana nedelja Atine u Beogradu
Atina, Beograd
Foto: Wikimedia Christophe Meneboeuf/Bobik
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas, nakon razgovora sa zamenikom gradonačelnika Atine Vasilisom Angelopulosom, da su srpska i grčka prestonica bratski i prijateljski glavni gradovi koji treba bliže da sarađuju, u različitim oblastima, poput ekonomije, turizma, obrazovanja

BEOGRAD je postao najatraktivnija destinacija za INVESTICIJE, tvrdi Goran Vesić!
Vesić je nakon sastanka u Atini rekao da je sa Angelopulosom razgovarao o konkretnim mogućnostima za saradnju Beograda i Atine.
Vučić zamolio Ciprasa da Grčka NE GLASA za ulazak KOSOVA u Unesko!
Prva mogućnost saradnje je razmena kulturnih vrednosti, zbog čega je dogovoreno da 2016. godine u Beogradu bude organizovano nedelju dana Atine, u okviru koje će biti predstavljen taj grad – njegova kultura, sport, turistička ponuda itd.

Takođe, istakao je Vesić, na jesen bi trebalo da budu održani Dani Beograda u Atini, gde će Atinjani moći da upoznaju srpsku prestonicu na drugačiji način, da vide naše pozorišne predstave, umetnike itd.
Mislimo da će to biti dobar podsticaj saradnji dva grada – rekao je Vesić.
Navodeći da je na sastanku bilo reči i o saradnji u privlačenju novca iz evropskih fondova. Ističući da se u Beogradu tek otvaraju brojni fondovi koje može da koristi, Vesić je napomenuo da Atina već dugo ima iskustva sa takvim fondovima jer je članica EU.
S tim u vezi, on je najavio da će nekoliko ljudi iz Beograda, narednih meseci provesti određeno vreme u Atini kako bi stekli iskustvo u toj oblasti.
Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Atine dogovoren je i zajednički nastup dva grada u pojedinim evropskim projektima, kako bi zajedno pokušali da obezbede novac kako za Atinu, tako i za Beograd.

Govoreći o razmeni studenata, Vesić je rekao da u Beogradu postoji praksa u okviru koje studenti imaju praksu u gradskim sekretarijatima i preduzećima.
Slična stvar postoji i u Atini – rekao je gradski menadžer navodeći da je ideja da akademci koji su na praksi u srpskoj prestonici nekoliko dana proveli u Atini, u sličnim sekretarijatima, steknu iskustvo, vide kako se radi u drugim zemaljama, nauče nešto jezika i dr.
Ističući da Beograd i Atina mogu da srađuju u zaštiti kulturnih dobara, Vesić je podsetio da u srpskoj prestonici postoji spomenik Rige od Fere, dok se jedna od najlepših ulica u Atini zove Karađorđeva ulica.
Možemo da podignemo bistu nekom srpskom pesniku ili umetniku u Grčkoj, a oni to mogu da urade s nekim ko je značajan za gračku kutluru u Beogradu – podvukao je Vesić.

Beograd i Atina su bratski glavni gradovi i zato treba da sarađuju mnogo bliže i da daju primere konkretnom saradnjom, koja ne treba da bude slovo na papiru.
Nakon sastanka s Vesićem, Angelopulos je rekao da su imali konstruktivan i dobar razgovor i da će o sadržaju obavestiti gradonačelnika Atine i napismeno i još jednom podvukao da je ono što je čuo u pravcu još bolje saradnje i benefita oba grada i oba naroda.
Smatram da saradnja dva grada može da bude uspešna i korisna za obe strane – rekao je Angelopulos, koji je iskoristio priliku da pozdravi Srbiju i srpski narod.
(Telegraf.rs / Tanjug

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου