Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

RUSI POTVRDILI: Za obaranje aviona krivi TERORISTI, prva HAPŠENJA u Egiptu!

Za obaranje ruskog aviona na Sinaju odgovorni su teroristi pošto su tragovi eksploziva pronađeni u olupini aviona, raportirao je direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandr Bortnikov predsedniku Vladimiru Putinu. U Egiptu su uhapšene prve osobe osumnjičene za pomaganje teroristima u postavljanju bombe.


Egipatska policija uhapsila je dvojicu zaposlenih na aerodromu Šarlm el Šeik zbog sumnje da su pomagali teroristima koji su podmetnuli eksplozivnu napravu u ruskom putničkom avionu 31. oktobra, izjavila su dva bezbednosna zvaničnika za Rojters.
- Sedamnaest ljudi je pritvoreno, a dvojica su osumnjičena za pomaganje onom ko je podmetnuo bombu u avionu na aerodroma - rekao je jedan od zvaničnika.

Potvrda terorističkog napada

- Možemo potvrditi da je reč o terorističkom aktu - rekao je Bortnikov Putinu. Prema rečima šefa FSB, stručnjaci  su analizirali stvari putnika, kao i delove aviona.
- Nakon pregleda svih materijala pronašli smo tragove strane eksplozivne supstance", rekao je Bortnikov.
- Tokom leta, bomba domaće izrade snage od 1,5 kilograma TNT-a je eksplodirala. Kao rezultat toga, avion raspao u vazduhu, što se može objasniti velikim radijusom rasipanja delova aviona - dodao je on.
Direktor FSB-a ističe da je Rusija ponudila "nagradu od 50 miliona" za bilo koju informaciju o ljudima koji su odgovorni za ovaj napad.

 vo nije prvi put da je Rusija suočena "varvarskim zločinima terorista, češće bez vidljivih uzroka, spolja ili unutra, kao što je bilo sa eksplozijom na železničkoj stanici u Volgogradu krajem 2013. godine", rekao je Putin i dodao: "Nećemo zaboraviti ništa i nikoga. Ubistvo naših državljana u Sinaju je među najkrvavijim zločinma po broju žrtava".
Vladimir Putin je obećao da će pronaći i kazniti krivce koji stoje iza obaranja aviona na Sinaj.
- Ovo tragedija će ostati sa nama zauvek. Ali to nas neće zaustaviti od pronalaženja i kažnjavanja krivca! Posao koji naša vojska obavlja u Siriji ne samo da sa mora nastaviti već mora i ojačati na takav način da teroristi shvate da je odmazda neizbežna - rekao je on.
Ovako je su skončali teroristi koji su izveli teroristički napad u Parizu.
Ruski predsednik zatražio od Ministarstva spoljnih poslova da pozive "sve naše stranim partnere" da pomognu u pronalaženju terorista odgovornih za ovaj napad.


Rusija će postupiti u skladu sa članom 51 Povelje UN koji predviđa pravo zemalja na samoodbranu, rekao je Putin.
- Oni koji pokušavaju da pomognu kriminalcima treba da budu svesni da će posledice takvih pokušaja u potpunosti biti njihova odgovornost", zapretio je Putin.
Obranje aviona Kogalimavia A231 dogodila se iznad sinajskog poluostrva u Egipzu 31. oktobra. Svih 224 putnika u avionu je poginulo, što je najveća vazduhoplovna nesreća u modernoj istoriji ruske avijacije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου