Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

"Turska odlučila da obori ruski avion, a ne NATO"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je odluka da se obori ruski avion Su-24 na granici sa Sirijom doneta na nacionalnom nivou.
Izvor: Beta


On je naveo da je to samo odluka Turske, a ne NATO, iako je ta zemlja veoma važan član tog vojnog saveza.
"To je stav Turske, koji je veoma tvrd prema ruskim aktivnostima u regionu. Turska je duboko upetljana u sve što se dešava, zainteresovana je strana i nimalo nije nevina u svemu što se dešava, ali je to, kakav je odnos turske i Islamske države, prećutno gurnuto u drugi plan", rekao je Radić agenciji Beta.

Radić je ukazao da postoje podaci da Islamska država naftu prodaje upravo Turskoj i da je to jedan od najvažnijih izvora finansiranja te organizacije.

"Od početka ruskog angažovanja oni (Turci) su bili nezadovoljni i rekli su da neće tolerisati povredu vazdušnog prostora, čak ni ako je u pitanju povreda tehničke prirode, zbog meteo uslova ili prilikom sletanja. Sada je Turska odlučila da pokaže zube i nedostatak dobre volje prema angažovanju ruske avijacije", rekao je on.

Analitičar je podsetio da je u vreme Hladnog rata tadašnji Sovjetski Savez oborio dosta američkih i savezničkih aviona na izviđačkim zadacima, ali da su to bili drugačiji uslovi i da se to dešavalo u jeku Hladnog rata.

Radić je ocenio da nije reč o incidentu koji bi trebalo da ima dramatične posledice jer će Rusi nastaviti da obavljaju svoje zadatke.

"Biće burnih diplomatskih i medijskih udaraca, ali ne i promene stanja na terenu. Rusi će nastaviti da rade svoje, a Turska je pokazala koliko ima negativan stav o tome", rekao je Radić.

Turska je danas oborila ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom. Ankara tvrdi da se to dogodilo unutar vazdušnog prostora Turske, a Moskva da avion nije napustio sirijsku teritoriju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου