Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσία: Εννιά μοναδικές γιορτές που δεν πρέπει να χάσετε το 2016

Τζαζ φεστιβάλ σε πριγκιπικά κτήματα, παραμονή Πρωτοχρονιάς το κατακαλόκαιρο, τέχνη τοπίου σ’ ένα μακρινό ρωσικό χωριό, ροκ μουσικές στις ακτές του Ειρηνικού, χοροί των σαμάνων της Σιβηρίας! Εκδηλώσεις, φεστιβάλ και γιορτές, για τις οποίες αξίζει να ταξιδέψετε στη Ρωσία.

Φεστιβάλ σιντριβανιών στο Πέτερχοφ

Τελετή έναρξης τον Μάιο και τελετή λήξης τον Σεπτέμβριο.
Κάθε χρόνο, την άνοιξη, 147 σιντριβάνια ανοίγουν ταυτόχρονα, συμπληρώνοντας έτσι με ένα μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό θέαμα του τεράστιου παλατιού και του συμπλέγματος των πάρκων Πέτερχοφ. Κλασική μουσική ρώσων συνθετών, χοροεσπερίδες, κανονιοβολισμοί και πυροτεχνήματα συνοδεύουν την ετήσια έναρξη του χορού των σιντριβανιών, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις ενδορφίνες σας. Γι΄αυτό το υπέροχο φεστιβάλ πρέπει να κλείσετε εισιτήρια, εκ των προτέρων, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Μόσχα

25 Δεκεμβρίου με 14 Ιανουαρίου
Πηγή: Irina Afonskaya / TASS
Την περίοδο των διακοπών η Μόσχα προσφέρει άφθονο θέαμα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, στη ρωσική πρωτεύουσα εμφανίζονται γιγαντιαίες εγκαταστάσεις φωτός, πολύχρωμα σιντριβάνια, χιλιόμετρα εορταστικές γιρλάντες, παγοδρόμια με λαμπερό πάγο, τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα, και έργα τέχνης. Στη διάρκεια του φεστιβάλ του Πύργου Σπάσκαγια η Μόσχα πλημμυρίζει από τους ήχους και τη λάμψη των στρατιωτικών ορχηστρών από όλο τον κόσμο, κι αμέσως μετά αποκτά χίλια μαγικά πρόσωπα, κάτω από το φως του φεστιβάλ «Κύκλος του Φωτός».

 Μάσλενιτσα (εβδομάδα της τηγανίτας)

3 Μαρτίου με 13 Μαρτίου
Πηγή: Alexandr Ryumin / TASS
Πρόκειται για αρχαία σλαβική γιορτή, αποχαιρετιστήριο πάρτι του χειμώνα και θερμό καλωσόρισμα της άνοιξης. Είναι η δημοφιλέστερη γιορτή μετά την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με την παράδοση, αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής της Μάσλενιτσα είναι η ιππασία και η κατάβαση με έλκηθρα από παγωμένους λόφους, όπως και το κάψιμο ενός γιγαντιαίου αχυρένιου σκιάχτρου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το ξέφρενο φαγοπότι, που περιλαμβάνει τόνους τηγανίτες με κάθε λογής γέμιση: από το παραδοσιακό κόκκινο χαβιάρι μέχρι το μύρτιλο με σος μέντας! Η Μάσλενιτσα είναι η εβδομάδα του καρναβαλιού σε όλη τη Ρωσία. Έτσι, οι ταξιδιώτες έχουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών- από τις αναπαραστάσεις μαχών για τη διάσωση μικρής χιονισμένης πόλης στη Σιβηρία, μέχρι τους αγώνες χήνας στις πόλεις του Χρυσού Δακτυλιδιού.

Η γιορτή των εκτροφέων ταράνδων στο μακρινό Βορρά

Εκδηλώσεις από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου
Πηγή: Anatoly Strunin / TASS
Η ετήσια γιορτή των αυτοχθόνων του ρωσικού Βορρά γίνεται κοντά στο Σάλεχαρντ (3.400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) και το Ναντίμ (3.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα). Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συναντήσετε τις εθνοτικές μειονότητες της Ρωσίας, καθώς τον περισσότερο χρόνο ταξιδεύουν στην απέραντη τούντρα. Σε αυτό το πολύχρωμο και δημοφιλές πανηγύρι του ρωσικού Βορρά, θα δείτε τους ντόπιους να διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε αγώνες ταράνδων, εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, καθώς επίσης και το άλμα πάνω από το "narty" (ένα έλκηθρο ταράνδων) και αναπαραστάσεις παραδοσιακής μάχης. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να πάρετε σπάνια αναμνηστικά και να δοκιμάσετε τα τοπικά φαγητά. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να μάθετε ακόμη και πώς να επιβιώσετε στην τούντρα, φτιάχνοντας τη δική σας καλύβα από δέρματα ταράνδων.

Πρωτοχρονιά στην Γιακουτία

Από τις 10 μέχρι τις 25 Ιουνίου
Πηγή: Alexandra Mudratz / TASS
Πρωτοχρονιά μέσα στο καλοκαίρι(!) παρέα με …σαμάνους, καλύβες νομάδων και άλογα στην μακρινή Γιακουτία (8400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα)! Οι Σάκα ή Γιακούτιοι, ζώντας μακρούς και βαρείς χειμώνες, με μέσες θερμοκρασίες από -40 Κελσίου, έχουν διατηρήσει την παλιά παράδοση του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, μέσα στο το καλοκαίρι, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Η γιορτές ξεκινούν με το τελετουργικό του μεγάλου σαμάνου, ο οποίος ρίχνει στη φωτιά χώμα και kumis (ξινό γάλα φοράδας). Η γιορτή κλείνει με τον παραδοσιακό χορό που ονομάζεται "osukhai", μοιάζει με ένα κυκλικό χορό, για τον κοινό χαιρετισμό του ανατέλλοντος ηλίου.

Αγώνες με έλκηθρα σκύλων "στη γη του Sampo"

22 με 24 Ιανουαρίου, 2016
Πηγή: Roman Khramovnik / TASS
Κάθε χειμώνα στα χιονισμένα δάση της Δημοκρατίας της Καρελίας (860 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) βόρεια σκυλιά εργασίας, χάσκι Σιβηρίας, και χάσκι και μαλαμούτ Αλάσκας παίρνουν μέρος σε αγώνες με έλκηθρα. Ο αγώνες διαρκούν τρείς ημέρες προσελκύοντας περίπου 35.000 κόσμο. Σύμφωνα με τα επικά ποιήματα της Καρελίας και της Φινλανδίας, το "Sampo" είναι ένα μαγικό αντικείμενο με τη μορφή ενός μύλου, που θεωρείται πηγή ευτυχίας, ευημερίας και αφθονίας, καθώς μπορεί να παράγει άπειρο αλεύρι, αλάτι και χρυσό.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Archstoyanie

Τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου
Πηγή: Sergey Bobulev / TASS
Το φεστιβάλ Archstoyanie πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Καλούγκα (210 χιλιόμετρα από τη Μόσχα), εδώ και δέκα συνεχόμενα καλοκαίρια, κι έχει επεκταθεί πέρα από τα σύνορα του πάρκου τέχνης Νικόλα-Λενιβετς, εισχωρώντας στη ζωή του κοντινού χωριού Ζβίζχι. Ένα τοπικό κατάστημα του χωριού, μια στάση λεωφορείου και ένα κοινοτικό κέντρο έχουν μετατραπεί σε αυθεντικά αντικείμενα τέχνης.
Από το 2006, στο πάρκο τέχνης Νικόλα-Λενίβετς έχουν δημιουργηθεί 101 αντικείμενα τέχνης, από εκατόν πενήντα καλλιτέχνες, ανάμεσά τους είναι ο Νικολάι Πολίσκι, ιδρυτής του φεστιβάλ, ο Σεργκέι Τσομπάν και ο γάλλος Φρανσουά Ρος. Στη διάρκεια του φεστιβάλ του ψηφιακού πολιτισμού στο φυσικό περιβάλλον, κάθε αντικείμενο τέχνης παρουσιάζεται μέσα από πειραματισμούς με φως, ήχο και βίντεο, ενώ οι επισκέπτες χορεύουν κάτω από τα αστέρια, συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής και εκκεντρικών παραστάσεων στο δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες