Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ocena Fiča o Srbiji pozitivan signal investitorima


Tanjug | ponedeljak, 21.12.2015. | 13:44

Činjenica da je bonitetna agencija Fič podigla sa nivoa "stabilni" na "pozitivne" izglede Srbije za poboljšanje kreditnog rejtinga šalje pozitivan signal investitorima, ocenili su danas za Tanjug analitičari Rajfajzen banke
"Poboljšanje izgleda je prva pozitivna procena reformi domaćeg javnog sektora od strane bilo koje agencije za kreditni rejting od kada su te reforme pokrenute krajem 2014. godine", ukazuju ekspreti iz Rajfajzena i podsećaju da je Fič poslednji put u januaru 2014. godine smanjio kreditni rejting našoj zemlji na "B+" sa stabilnim izgledima.
 "Ne očekujemo da će sam kreditni rejting zemlje biti podignut u skorije vreme, ili bar ne dok agencija ne bude sigurna da javni dug počinje da pada. Ipak, ovaj potez Fiča šalje pozitivan signal investitorima i mogao bi da ima pozitivan uticaj na kurs dinara prema evru, ali samo nakratko, jer će sezonski faktori preovladavati", smatraju u Rajfajzenu.
Prema njihovim rečima, uspešna fiskalna konsolidacija smanjenjem udela javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje i jači ekonomski rast mogu da podupru podizanje kreditnog rejringa Srbije.
Bonitetna agencija Fič rejtings je u subotu popravila sa "stabilnih" na "pozitivne" izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting zemlje na nivou "B+".
Prema njihovoj oceni, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega, brži ekonomski rast od očekivanog, dosledno sprovođenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže.
Agencija je takođe revidirala projekciju rasta BDP-a za 2015. naviše, sa 0,0 odsto na 0,7 procenata, dok se u 2016. očekuje rast od 1,7 odsto. Reviziju projekcija naviše izvršili su zbog bržeg rasta investicija i manjeg pada finalne potrošnje.
Kao rezultat sprovođenja programa konsolidacije fiskalni deficit u 2015. biće znatno manji od inicijalno projektovanih 6,3 odsto BDP-a i iznosiće 4,1 odsto BDP-a. Ocenjuje se da će nastavak uspešne realizacije programa konsolidacije doprineti održivosti javnih finansija.
Eksterna neravnoteža je smanjena i u srednjem roku se očekuje tekući deficit na nivou između 4,0 i 5,0 odsto BDP-a. Ističu da je tekući deficit u 2015. u celosti pokriven stranim direktnim investicijama, što smanjuje potrebu za eksternim finansiranjem.
Fič je pozitivno ocenila i napore Srbije u popravljanju poslovnog okruženja, što potvrđuje i napredak na rang listi izveštaja Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Busineš 2016).
Kao potencijalni rizik vide proces strukturnih reformi, pre svega u javnom sektoru. Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF-om o rešavanju pitanja strateških javnih preduzeća bi, prema njihovoj oceni, moglo da ima negativan uticaj.
Agencija je konstatovala da je srpski bankarski sektor, sa adekvatnošću kapitala na nivou od 21,4 odsto, visoko kapitalizovan. Iako visok nivo problematičnih kredita predstavlja izazov, konstatuje se da je Vlada Srbije usvojila strategiju za njihovo rešavanje koja treba da doprinese rastu kreditiranja privatnog sektora.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....