Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Нови Сад: дуг за уређивање грађевинског земљишта 2,5 милијарди динара

Завод за изградњу града у од 74 правна лица не може да наплати 737,9 милиона динара јер су банкротирала и обрисана из АПР-а
Аутор: М. Мијушковићчетвртак, 14.01.2016. у 20:43
Нови Сад, Булевар ослобођења (Фото М. Ми­ју­шко­вић)
Нови Сад – Ненаплаћена потраживања ЈП „Завод за изградњу града” Нови Сад по основу накнаде за уређивање грађевинског земљишта износе 2,5 милијарди динара. Од тога 218 правних лица дугује скоро 2,2 милијарде, а 645 физичких лица 317 милиона. Ради се о потраживањима по уговорима који су закључени у периоду од 1994. године, утврдила је Државна ревизорска институција у извештају о контроли финансијског пословања овог јавног предузећа за 2014. годину који је недавно објављен на сајту ДРИ.
Без вишка администрације
Правилником о систематизацији у ЈП „Завод за изградњу града” Нови Сад предвиђено је 377 радних места, а 31. децембра 2014. био је упослен 241 радник (234 на неодређено време и седам на одређено). То је у складу са програмом пословања за ту годину, који предвиђа 248 запослених, наводи ДРИ. Скупштина града је одредила накнаду за рад у надзорном одбору у месечном нето износу од 25.000 динара, а наведена институција је утврдила да ни овде није било неправилности.
Највише ненаплаћених потраживања по основу накнаде за уређивање грађевинског земљишта доспевало је 2009. године – 440,7 милиона динара, потом 2008 – 380,3 милиона, 2007 – 327,2 милиона и 2005 – 256,6 милиона, а најмање 2014 – 278.000 динара. Против физичких лица покренута су 254 тужбена захтева, а од 74 правних лица, која дугују 737,9 милиона динара, потраживања се не могу наплатити, јер су банкротирала и обрисана из АПР-а.
У поступку ревизије је утврђено да је наплаћена накнада за уређивање грађевинског земљишта у 2014. години износила 1,1 милијарду динара. Програмом за 2014. годину, међутим, предвиђено је да се из буџета града обезбеђују средства за реализацију програма у износу од скоро 2,7 милијарди, што знатно премашује остварене приходе од накнаде за уређивање грађевинског земљишта, па је ДРИ препоручио Градској управи да у оквиру надзора над радом јавних предузећа активно прати и иницира предузимање мера ради благовремене наплате.
Државна ревизорска институција је утврдила да је Завод за изградњу града исказао трошкове репрезентације у износу од 928.000 динара, а да није донео акт којим се уређује право и ограничава висина расхода за репрезентацију. Предузеће је, такође, евидентирало и расходе за услуге информисања од 15,5 милиона динара, у које је урачуната и набавка промотивног материјала (свеске, роковници, оловке, привесци, торбе, холдери за визит-карте, кутије за вино, шоље, мајице, план града...) од новосадског предузећа „Графит плус”, у износу 2,1 милион динара, а који представљају материјал за репрезентацију.
Завод за изградњу града Нови Сад у контролисаном периоду, као тужилац, имао је 132 активна парнична спора у вредности 1,1 милијарде динара, а у својству туженог 583 парнице у вредности од преко 1,3 милијарде.
Предузеће и град туже фирму у стечају „Неимар” (вредност спора 235 милиона динара) ради уписа права својине на објекту у Улици Стевана Брановачког 3 у Новом Саду. Воде, такође, спор против предузећа „Боровица транспорт“из Руме и „Путеви” из Сремске Митровице, ради исплате 462,9 милиона динара неоправдано авансираних средстава по уговорима о јавној набавци за извођење радова на Булевару Европе. Остали значајнији спорови се односе на исплату дуговања по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта.
Ревизорска институција је упозорила одговорна лица у Заводу за изградњу града да „посвете дужну пажњу судским споровима у којима је јавно предузеће тужено, а који због висине износа могу угрозити редовно пословање предузећа”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...