Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

КУСТУРИЦА: Волим Русију, јер осећам да у мојим венама тече иста крв

Фото: М. Цветковић
Фото: М. Цветковић
Режисер Емир Кустурица је дао интервју за руске медије у којем је причао о руским филмовима, писцу Фјодору Достојевском, председнику Русије Владимиру Путину…
„Убеђен сам да руски филм не треба да буде под утицајем Холивуда. Руске ракете нису као америчке, па ни филмови не могу да буду исти. Када долазим у Москву, нервирају ме билборди који показују да руски филм покушава да заузме место у класификацији од комерцијалних филмова до ауторског филма. Русија има сувише много литерарне традиције да бисмо могли да поверујемо да су теме и садржај исцрпљени и да морају да имитирају западне моделе. Русија има врло добре ствараоце на којима почива руски филм, они су своји, оригинални. На свету не постоји земља у којој има више писаца, песника, сликара, и нема потребе да Русија своје филмове снима по холивудском рецепту”, сматра Кустурица.
На питање да ли је тачно да је хтео да сними филм о Достојевском, Кустурица је одговорио да је то једна од његових идеја.
„Имао сам идеју да снимим филм о Достојевском. Имам милион идеја и то је мој највећи проблем. Обавезно до краја живота треба да снимим руски филм на руском језику. Волим Русију, јер осећам да у мојим венама тече иста крв”, објаснио је један од најбољих савремених редитеља.
Кустурица је такође причао и о руском председнику Владимиру Путину.
„Путин је невероватан човек, човек који се креће као тигар. Руси треба да буду захвални што он постоји, јер је Русија са својом центрифугалном силом могла да се нађе у ситуацији у којој је била пре и за време Првог светског рата. Русија је у добрим рукама, мислим да је Америка према њој непријатељски настројена и да се ради о истинском сукобу. То је за њега изазов: да створи европску Русију на евроазијском континенту у условима када му садашња, а можда и будућа, америчка власт подмеће клипове у точкове. Он је паметан човек и пронаћи ће решење.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες