Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Αγρότες: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων, όχι σε διάλογο χωρίς απόσυρση ασφαλιστικού

Αγρότες με τα τρακτέρ κατευθύνονται στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου. Οι αγρότες 37 μπλόκων όλης της χώρας αποφάσισαν κλιμάκωση τρων κινητοποιήσεών τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Αγρότες με τα τρακτέρ κατευθύνονται στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου. Οι αγρότες 37 μπλόκων όλης της χώρας αποφάσισαν κλιμάκωση τρων κινητοποιήσεών τους.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη σύσκεψη που είχαν στη Σίνδο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 66 μπλόκα της χώρας.
Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση επανέλαβαν ότι δεν προτίθενται να προσέλθουν σε καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ ανέφεραν ότι επίσης δεν θα προσέλθουν σε διάλογο με άλλον πολιτικό αρχηγό από τα υπόλοιπα κόμματα αν προηγουμένως δε λάβουν δεσμεύσεις για τη στάση που θα κρατήσει.
Η συνάντηση στη Σίνδο καλεί, επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στις 3 μ.μ., ημέρα κατά την οποία εγκαινιάζει την έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Επίσης, σημείωσαν ότι προχωρούν σε μπλοκάρισμα των δρόμων σήμερα από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, διάστημα κατά το οποίο διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, και αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Από τη συνάντηση στη Σίνδο αποχώρησε το μπλόκο των Τεμπών, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία και όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Καλογιάννης “εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε”. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε «περιμένουμε το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης των Τεμπών που ξεκινά στις έξι και στη συνέχεια θα συζητήσουμε εκ νέου με τα παιδιά. Δεν μας χωρίζει τίποτα».
Σημειώνεται, ότι εκτός από το μπλόκο των Τεμπών, αποχώρησαν προσωρινά από τη συνάντηση εκπρόσωποι και άλλων μπλόκων, οι οποίοι ωστόσο μετά από λίγο επέστρεψαν κανονικά στη συνάντηση.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν όμως και οι εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Όπως επεσήμαναν οι αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους και στις προθέσεις τους είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε 6ωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα. Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες.
Παράλληλα οι αγρότες που όπως επισημαίνουν επιδιώκουν την συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου και με τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Ενώ σχετικά με τη προοπτική διαλόγου με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση τόσο για τα θέματα αυτά όσο και για το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει διάλογος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους.
Στις προσθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Παράλληλα σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου και τις τελευταίες ώρες έχουν κλείσει την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού στο Καλαμάκι και δηλώνουν πως θα κρατήσουν κλειστή την ΠΑΘΕ επ’ αόριστον.
Στο μεταξύ οι αγρότες έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι και έχει αποκοπεί τελείως η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων εκατέρωθεν του μπλόκου.
Οι αγρότες της Νεμέας που νωρίτερα είχα αποκλείσει το λιμάνι και το Τελωνείο Κορίνθου έφυγαν, έλυσαν τον αποκλεισμό και πήγαν στον Ισθμό ενισχύοντας το μπλόκο που αριθμεί συνολικά περί τα 200 τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και περί τους πεντακόσιους αγρότες. Παράλληλα για να ενισχύσουν το μπλόκο του Ισθμού αύριο το πρωί ανεβαίνουν στην Κορινθία αγρότες της Λακωνίας.
Τώρα οι αγρότες της Αρκαδίας από το μπλόκο της Νεστάνης απέκλεισαν τον δρόμο κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου προς Βυτίνα και έχουν κλείσει το δρόμο για την Γορτυνία και την αρχαία Ολυμπία.
Σε δίωρο αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία οδό, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ, θα προχωρήσουν, επίσης, οι αγρότες στην Ηγουμενίτσα, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκο έξω από το λιμάνι.
Παράλληλα, σε αποκλεισμούς δρόμων το βράδυ προσανατολίζονται οι αγρότες στο Κομπότι και την παλιά γέφυρα της Άρτας, ενώ το μπλόκο που αιφνιδιαστικά έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι χθες το απόγευμα στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, ενισχύθηκε σήμερα το πρωί και από τις 11 το πρωί έως την 1 μ.μ πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός του δρόμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον αγροτικό πληθυσμού της περιοχής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της χώρας και βασική πηγή του εισοδήματος των δημοτών. Καλεί, δε, τους δημότες «για την ενεργή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και την κατανόησή τους για τις όποιες προσωπικές επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις αυτές».
Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους δηλώνουν και οι αγρότες της Μεσσήνης, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή, με περίπου 80 τρακτέρ, βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό με τα αιτήματά τους, ύστερα από ημίωρη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.
Αργότερα, το κομβόι των τρακτέρ θα καταλήξει στο μπλόκο του Ασπροχώματος, που έχει στηθεί εκεί από την περασμένη Κυριακή, αποκόπτοντας τη διέλευση των οχημάτων από και προς τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, σήμερα αντιπροσωπεία των Μεσσήνιων αγροτών μετέβη στο μπλόκο της Νίκαιας, στον νομό Λάρισας, για να συμμετάσχει στις αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.
Την ίδια ώρα αποκλεισμό του λιμένα Ναυπλίου πραγματοποίησαν οι επαγγελματίες αλιείς της Αργολίδας, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, αλλά και για τη φορολογία των αγροτών.
Συγκεκριμένα, αλιείς από το Ναύπλιο, τη Νέα Κίο και το Τολό μετέφεραν περίπου 60 αλιευτικά σκάφη, στα οποία είχαν αναρτήσει, μαζί με τις ελληνικές, μαύρες σημαίες και πανό κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού, ανοικτά του λιμένα Ναυπλίου, μπροστά από το Μπούρτζι, τα έβαλαν σε παράταξη και απέκλεισαν το λιμάνι για περισσότερες από δύο ώρες, μην επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο πλοίων.
Οι αλιείς έκαναν αισθητή τη διαμαρτυρία τους ανάβοντας καπνογόνα, ενώ δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια, κυρίως, στο ασφαλιστικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...