Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Светосавски дани у Атини

Са благословом Архиепископије Атинске у недељу, 24. јануара 2016. године, служена света Литургија на српском језику у храму Света Три Јерарха на Панкратију у част и спомен на Светог Саву. Литургију су служили јеромонах Евсевије Меанџија и јереј мр Саша Станојевић уз помоћ ипођакона др Ненада Весића док су за певницом певали Владислав Луковић и Анђелка Радуловић. Литургији су, поред нашег народа, присуствовали отправник послова Амбасаде Републике Србије г. Бранко Лазаревић, конзул Републике Србије гђа Јелена Срдановић Џелебић и амбасадор Босне и Херцеговине г. Драган Божанић.
На дан Светог Саве, 27 јануара 2016. године, у Амбасади Републике Србије одржана је Светосавска приредба. Присутне на свечаности поздравила је, у име Амбасаде, гђа Ирена Шарац која је потом доделила захвалнице директорима грчких школа у којима се одржава настава на српском језику. Такође, уручена је захвалница протпрезвитеру Киријаку Цуросу, старешини храма Светог Спиридона на Панкратију и секретару канцеларије Грчког Синода за јереси, због дугогодишњег пријатељства и помоћи српском народу који ради и живи у Атини. У просторијама Духовног центра цркве Светог Спиридона почела је са радом прва Српска допунска школа на српском језику пре више година док су у храму и капели Света Три Јерарха скоро две деценије служи Литургија на српском језику уочи празника Светог Саве и Видовдана.
Уследио је чин благосиљања кољива и сечења славског колача и светосавака беседа. Свечани светосавски програм су извела деца из Српске допунске школе  и грчки студенти Филозофског факултета у Атини, одељења за славистику. Захвалност за предиван програм дугујемо учитељици допунске школе гђи Татјани Симотас и професорици на Филозоском факултету у Атини гђи Биљани Николопулос. На крају програма деци су подељене читанке о Божанској Литургији.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...