Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Трактори остају на путевима, грчки сељаци на тргу Синтагма


Најављена могућност преговора са владом
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићсубота, 13.02.2016. у 10:49
(Фото Бета / АП)
Од нашег дописника
Атина – Трактори на тргу Синтагма и хиљаде пољопривредника из целе Грчке на протестима у Атини  али и Солуну и другим већим градовима, догађај је који до сада није забележен у грчкој историји.
Симболично, колона од 20 трактора који су стигли чак са севера Грчке пуштена је да продаје испред парламента. Дочекана је аплаузом , са песмом…
Одлука полиције да пропусти  мали број трактора којима је забрањен улазак у центар, смирила је незадовољне сељаке који се не растају са пастирским штаповима са којима су стигли на протесте у престоницу Грчке.
Неколико десетина хиљада пољопривредника остају у Атини  током викенда, улогорени ипсред парламента. Ту су мирно провели ноћ, уз песму и логорске ватре, уз супу коју су кували у казанима и храну који су им доносили Атињани. Грчки сељаци који су се дигли, како кажу „на куку и мотику” не желе нове сукобе са полицијом, нереде, повређене… Упозоравају да ће наставити протесте до понедељка али да ће, уколико не буде постигнут некакав договор са владом и повучен спорни предлог закона о смањењу пензија и повећању пореза, настављају са блокадом путева.
„Нећемо отићи одавде празних руку.Остајемо да се боримо за своја права,немамо шта да изгубимо” – каже представник сељака са Крита Јоргос Панајотакис.
Данас су блокирани и путеви око Солуна где су,такође, у току протестни митинзи којима се придружује све већи број грађана. У Атини се очекује долазак великог броја фармера са Крита, Пелопонеза, из Тесалије… Они  ће током викенда бити подршка у демонстрацијама у којима учествују и запослени у јавном и приватном сектору, лекари, адвокати, нотаријуси, инежењери и –пензинери.
Како комантаришу овдашњи медији: „цела Грчка је у Атини!”
Осудјени су јучерашњи инциденти у којима је повредјено десет полицајаца на које су јуришали огорчени фармер.Медјутим,има индиција дас у медју њима били провокатори.У парламенту су чак припадници  „Златне зоре” директно оптужени као иницијатори нереда после чега је уследила бурна дискусија И узајамне оптужбе. Посланици ултра-десничарске партије енергично су негирали било какву повезаност  са нередима И демолирањем зграде министарства пољопривреде у центру Атине

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου