Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Грчки фармери кренули на Атину

Сузавац и нереди у центру града
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићпетак, 12.02.2016. у 10:59
Од нашег дописника
Атина – Све жешћи нереди у околини и центру Атине где наоружани моткама од јутрос пристижу фармери са Крита али и других грчких острва. Има повређених полицајца, град је блокиран са свих страна. Пољопривредници су препречили путеве тракторима, полиција јаким снагама обезбеђења спречава њихов улазак у центар.

Фото Ројтерс
Пред министарством пољопривредног развоја где се окупило неколико хиљада пољопривредника, дошло је већ до сукоба са полицијом која је, на каменице и запаљиве коктеле одоговорила сузавцем. Разбијена су стакла, уништена фасада, тротоари прекривени парадајзом и поморанџама које фармери, уз каменице и запаљиве бомбе, користе као „оружје”.
На прилазу ужем центру града дошло је до великих нерада када су фармери покушали да пробију полицијски кордон и тракторима и пољопривредним машинама крену према Тргу Синтагма. Разјарена маса разбијала је све пред собом, дрвеним моткама уништавала полицијска возила, снаге реда употребиле су сузавац, има повређених. Саобраћај је у потпуности прекинут, Атињани су под полицијским обезбеђењем напуштали аутобусе градског превоза.

Фото Ројтерс 
Полиција покушава да на сваки начин спречи улазак трактора у центар града, али, како се ствари одвијају, постоји оправдана бојазан да би данашњи дан могао да буде драматичан. Очекује се да током дана и вечери стигну пољопривредници из целе земље који влади поручују да ће, уколико не повуче предлог закона о пензионо-социјалном осигурању и новим порезима, 48 сати блокирати све путеве који воде у Атину. На Тргу Синтагма пољопривредници са Крита који су бродовима довезли и велике количине поморанџи које деле народу али их користе и као „оружје”, већ су подигли шаторе и оформили своје штабове. Кажу да ће ту остати до даљњег, све док премијер Ципрас не пристане да се у потпуности повуче предлог спорног закона.
За сада полиција са муком  успева да заустави тракторе који су на прилазу центру, има их на стотине. Они су препречили магистралне саобраћајнице, међу којима и пут до аеродрома до кога се сада стиже само заобилазницама.
Од поднева до вечери биће затворене све наплатне рампе, гранични прелази тако да ће се Грчка наћи у потпуној блокади. Бродовима још увек пристижу фармери са острва који доносе тоне воћа и парадајза које просипају по улицама. Стигла је и једна крава која постаје главни актер нереда у  центру. Очекује се да се током дана свегрчком протесту фармера придруже и лекари, адвокати, запослени у јавном и приватном сектору, новинари, глумци...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...