Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Све већи број миграната остаје у Атини

Аутор: Јасмина Павловић Стаменићсреда, 24.02.2016. у 19:40
(Фото Бета / АП)
Од нашег дописника
Атина – Дванаест хиљада миграната је „заробљено” у Грчкој после затварања грчко-македонске границе, првенствено за лица са авганистанским пасошем. Велики број људи враћен је аутобусима у Атину и размештен у прихватним центрима, где чекају даљи развој ситуације. Међутим, њихов број се повећава јер са острва стижу нове групе. Само у једном дану у Пиреј је стигло додатних 1.400, на Лезбосу 1.400 миграната чека транспорт у Атину и 1.200 на Хиосу. Градске власти покушавају да се изборе са проблемом, али велики број миграната остаје на атинским улицама и у луци у нади да ће грчко-македонска граница бити отворена и да ће их транспортовати на север. Већина од њих је остала без новца и хране, а помоћ коју добијају јесте флаша воде, банана и понеки сендвич који су током дана дељени хиљадама људи који су стајали у дугом реду.
Грчка влада огорчена одлуком Аустрије да без позива Атини организује конференцију о мигрантима и не уважава одлуку лидера ЕУ наставља дипломатску активност у покушају да скрене пажњу на, како се званично каже, једнострану одлуку Беча, која је супротна правилима ЕУ.
И док аустријски шеф дипломатија Себастијан Курц инсистира да је бечка конференција „регуларни формат договарања” и да не укључује Атину која, како је рекао, „није показала интерес да заустави нови поток миграната”, премијер Ципрас подсећа да једнострани потези и некоординиране одлуке не доприносе решавању интернационалног проблема. У разговору са високим комесаром УН за избеглице Филипом Грандијем заједнички је констатовано да један проблем као што је мигрантска криза може бити решаван само уз тесну сарадњу европских земаља.
Овдашњи медији преносе изјаву министра полиције Небојше Стефановића да „Грчка не сме да буде остављена сама и да је решење мигрантске кризе није могуће без њеног учешћа”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες