Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

EU: Ne tražimo da se izbeglice zadrže u Srbiji


sredstva za dogoročno zbrinjavanje sirijskih izbeglica u jordanu, libanu,turskoj, i iraku

Tanjug | sreda, 03.02.2016. | 18:25

Portal euractiv.com koji je preneo da postoji zahtev da se sirijske izbeglice zadrže u Srbiji, danas je ispravio ovu informaciju, rekla je Maja Kocijančič
Sredstva EU Madad fonda za regionalno rešavanje pitanja sirijskih izbeglica namenjena su pre svega za dogoročno zbrinjavanje sirijskih izbeglica u susednim zemljama, kao što su Jordan, Liban, Turska i Irak, te za obnovu u Siriji
U odgovoru na pitanje Tanjuga u vezi sa pisanjem portala Euroaktiv, Evropska komisija je uputila na saopštenje u kojem se iznose činjenice pred sutrašnju donatorsku konferenciju i u kojem nema navodnih zahteva EU za zbrinjavanje izbeglica u Srbiji i Makedoniji.

Euroaktiv je danas, nakon saopštenja EK, ispravio svoju informaciju o pripremama za sutrašnju donatorsku konferenciju.

Fond ima za cilj koherentni i zajednički odgovor EU na krizu, uz usmeravanje finansijskih instrumenata EU i donacije zemalja članice u jedan fleksiblni i brzi mehanizam i pre svega, kako se navodi, treba da pokrije potrebe sirijskih izbeglica u susednim zemljama kao što su Jordan, Liban, Turska i Irak.

Mandat EU Madad fonda za regionalno rešavanje pitanja sirijskih izbeglica nedavno je proširen kako bi bio u mogućnost da deluje i na Zapadnom Balkanu, pošto je ovaj region pogođen protokom sirijskih izbeglica.

U budućnosti, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, Fond bi mogao finansirati i aktivnosti pomoći unutar Sirije, ali i da postane instrument za obnovu, ponovno naseljavanje, podršku u upravljanju posle pronalaženja političkog rešenja za krizu.

Uz donacija iz 17 zemalja, u vrednosti od 52 miliona evra i doprinose različitih instrumenata EU, Fond je dostigao obim od 645 miliona evra.

Dodatni fondovi će biti određeni u tekućoj i godinama koje dolaze.

Portal Euroaktiv juče je objavio da su sredstva EU Madad fonda, između ostalog, namenjena zbrinjavanju izbeglica koje ostanu u Srbiji i Makedoniji.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...