Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ШТА НАС ЧЕКА ОВОГ ПРОЛЕЋА: Прогноза из Русије предвиђа наредних дана веће падавине него 2014.

ИСКРА на Фејсбуку
poplava 1 put pozega lucani
Фото: З. Шапоњић
Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је синоћ да је ситуација са поплавама тренутно стабилна и да се вода повлачи, али да ће се ситуација пратити даноноћно, јер се најављују нове падавине.
„Вода се у неким деловима угрожених подручја брже повлачи, у некима спорије. У Лучанима тренутно иде спорије, у Коњевићима и Прељини иде брже повлачење воде, и ради се на пумпању и санацији тих објеката. У околини Краљева вода се, такође, релативно спорије повлачи од очекиваног и не може се тако брзо санирати ситуација“, прецизирао је Марић.
Он је за Б92 истакао да од 20 часова перманентно заседа Оперативни штаб Владе Србије, као и да ће сутра бити одређене ризичне тачке и на њих упућени људи.
Марић је рекао да ће према прогнозама наредних дана бити падавина, али да за разлику од прогноза домаћих стручњака, прогноза коју је Србија добила јуче из Русије предвиђа више падавина и воде него што је било 2014. године.
Фото: З. Шапоњић
Фото: З. Шапоњић
Руска прогноза разликује се од оне коју дају домаћи стручњаци о количини падавина које се очекују 9, 10. и 11. марта, истакао је он.
„То по нас може да има велике последице, те је Влада Србије данас одмах реаговала. На седници је донет закључак да се вечерас од 20 часова подиже потпуна приправност свих капацитета Србије за суочавање са могућим поплавама“, навео је он.
Он је додао да руска прогноза предвиђа падавине од 80 до 100 литара по квадратном метру, као и да уколико толико воде падне у наредна три дана, то може да има велике последице.
„То није порука панике, али после 2014. године не смемо ништа да ризикујемо. Србија ће дати све од себе да заштити све своје грађане и да нико не изгуби главу. У овом тренутку је битно да не пустимо да се ствари догоде, па да онда реагујемо него да се припремамо за најцрњи сценарио“, рекао је Марић.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες