Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

(ФОТО) СРБИЈИ ПРЕТИ НОВА КАТАСТРОФА: Узнемирујуће сцене потопа од Пазара до Чачка!

СТОТИНЕ ЉУДИ БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ
Novi pazar poplave foto dopisnik
БЕОГРАД – Ванредна ситуација због одбране од поплава, услед великих падавина, изливања река и бујичних потока, проглашена је у чак девет општина – Чачку, Бајиној Башти, Пожеги, Новом Пазару, Ариљу, Лучанима, Краљеву и Ивањици.

У појединим општинама евакуисано је становништво из угрожених подручја, велики број домаћинстава је остао без електричне енергије или воде.
Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену, а за ноћас су у свим општинама организована дежурства.

Предузеће Инфраструктура железнице Србије саопштило је данас да је, услед обилних падавина и набујалих река које се уливају у Мораву, бујица прешла одбрамбени бедем и поплавила пругу између станица Чачак и Пожега.

Због тога је саобраћај од 12.45 часова обустављен до даљњег, а отказани су путнички возови на релацији Пожега-Краљево-Пожега, као и воз који из Београда по реду вожње полази за Краљево у 16.55 часова.

Најугроженија места на подручју Чачка обишао је премијер Александар Вучић који је обећао да ће већ сутра влада упутити помоћ у та места, а за сутра је заказана и ванредна седница владе поводом поплава.

До сада је евакуисано више од 400 домаћинстава у Коњевићима и Прељини, а најкритичније је у селима дуж реке Чемернице.

У Бајиној Башти покренула су се клизишта, неколико кућа је потопљено, а саобраћајнице су оштећене. У општини Лучани у току је евакуација најугроженијих породица у Дјераћу и Пухову, основна школа данас ради скраћено, а сутра неће бити наставе. Све остале школе на територији општине Лучани неће радити данас ни сутра.

Због изливања реке Бјелице саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча – Чачак преко Јелице је обустављен.
ЈП „Рзав“ није у могућности да врши редовно снабдевање грађанства водом, па ће у току дана бити организовано снабдевање водом цистернама.

Због изливања реке Бјелице саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча – Чачак преко Јелице је обустављен, а током протекле ноћи на територији те општине поплављено је више од 500 хектара обрадивог земљишта, а поплављени су и бројни помоћни објекати, као и управна зграда и пословни простор фабрике „Милан Благојевић“, Дом здравља…

У Пожеги под водом је стотинак кућа и више од 1.500 хектара ораница, а, поред војске, у кризна подручја биће послата и жандармерија, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Ситуација у Новом Пазару је алармантна, евакуисано је 100 становника, а у појединим деловима града нема струје, рекао је Тањугу градоначелник тог града Мехо Махмутовић.

Он очекује помоћ Војске Србије али и других институција и истиче да се у Новом Пазару, који има проблема са бујичним поплавама, руше дивљи мостови који су постављани уз реке, а који праве велики проблем.
Иначе, у Новом Пазару Јошаница је однела два моста- један у близини фабрике Украс и други који се тек изграђује код робне пијаце у том граду, а који финансира Влада Србије.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је код куле Небојша и на рекама Кубушница, Јасеница и Велики Луг у општинама Младеновац и Сопот, рекао је раније данас директор Београдвода Владимир Баталовић.

„То не значи да није дошло до изливања, само је степен приправности подигнут на ванредни ниво, што значи дежурство 24 сата“, рекао је Баталовић Тањугу. Према његовим речима, на територији Београда нема већих проблема на великим рекама, Сави и Дунаву, где важи редовна одбрана, сем у зони куле Небојша. За сад нема опасности ни у Обреновцу и Лазаревцу.

Повишени водостаји су на Пештану, Љигу, Колубари и Тамнави, али и даље у границама испод редовне одбране од поплава.

У општини Косјерић у току ноћи био је пресечен пут према месту Сеча Река због набујале реке Скрапеж и ангажован је Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ужица на дежурству, док захтева за евакуацијом није било.

Забрањена је пловидба Савом од Српца до Уне, због високог водостаја и премашене коте ванредне одбране од поплава, изузев ангажованих од Цивилне заштите и институција надлежних за спашавање лица и ствари.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες