Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

διήμερο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum, που θα πραγματοποιηθεί 17-18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Αποστολή από φορείς και επιχειρηματίες στο πρώτο μεγάλο forum που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 17-18 Μαρτίου.


Οικονομικοί φορείς και πάνω από 100 Σέρβοι επιχειρηματίες θα λάβουν μέρος στο διήμερο Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum, που θα πραγματοποιηθεί 17-18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση του διμερούς Επιμελητηρίου Ελλάδας - Σερβίας.
Ο σκοπός των διοργανωτών γίνεται απολύτως σαφής από τον τίτλο του συνεδρίου που είναι "Γνωρίστε επιχειρηματικά την Σερβία". Μέσα από την δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου, σε Ελλάδα και Σερβία, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες στρέφουν με ενδιαφέρον το βλέμμα, για εξαγωγές και συνεργασίες, στη φίλη χώρα. Εκτιμάται, όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος στη συνέντευξη Τύπου για το forum, ότι στα workshops(ενέργεια, αγροτουρισμός, κατασκευές, υπηρεσίες) που θα γίνουν στις 18/3 και τα οποία υποστηρίζει οργανωτικά η ΔΕΘ- Helexpo, θα συμμετάσχουν έως και 200 Έλληνες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, από Ρόδο, Κρήτη, Αττική, Καλαμάτα, Σάμο, Κέρκυρα, Πρέβεζα και όχι μόνο από τα βόρεια της χώρας.
Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση έχει τεθεί και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσουν, όπως επίσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του ΥΜΑ-Θ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σίνιτσα Πάβιτς ο οποίος υπογράμμισε ότι την επιθυμία για οικονομική και επιχειρηματική προσέγγιση των δύο χωρών καταδεικνύει η συμμετοχή της υπ. Συγκοινωνιών της Σερβίας, του νέου πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα, περισσοτέρων των δέκα σερβικών Επιμελητηρίων, ενώ μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν μεγάλους συγκοινωνιακούς φορείς, είναι τα δύο αεροδρόμια της Σερβίας, οι Σιδηρόδρομοι της Σερβίας αλλά και της ΠΓΔΜ.
Στις ιδιωτικές εταιρείες που θα λάβουν μέρος είναι η μεγάλη βιομηχανία ελαστικών Tigar Pirot (θυγατρικής της Michelin), η γαλακτοβιομηχανία Mlekara, η Sam Pirot βιομηχανία κρεάτων, η ζυθοποιία Valjevo Brewer, η MZ Transport, πολλές εταιρείες ένδυσης, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες επίπλεων κα
Οι δύο φίλες χώρες θα πρέπει να ξαναγνωριστούνε επιχειρηματικά, πιάνοντας το νήμα των συνεργασιών από εκεί που κόπηκε το 1992, εξαιτίας του πολέμου, είπε ο κ. Γεωργάκος.
Στο forum θα παρουσιαστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σερβία(σ.σ φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά θέματα, χρηματοδοτήσεις), μεγάλα projects ιδιωτικοποιήσεων, όπως και τα 60 έργα του δήμου Βελιγραδίου, ύψους 10 δισ. ευρώ, που είναι προς υλοποίηση.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στη αύξηση της διακίνησης σερβικών φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα την Πέμπτη 17/3, μεγάλη σερβική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον ΟΛΘ και θα μετέχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής του Οργανισμού.
Όπως εκτιμά ο κ. Πάβιτς, η εξυπηρέτηση του σερβικού εμπορίου μα και άλλων transit φορτίων, μπορεί πολύ καλύτερα να εξυπηρετηθεί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απ' ότι από τα λιμάνια του Κόππερ, του Μπάρ και της Κωστάντζα που σήμερα παίρνουν σχεδόν το σύνολο των σερβικών φορτίων, αφού μέσω ΟΛΘ διακινείται μόλις το 3%.
Επίσης, ο Σέρβος πρόξενος τόνισε ότι το forum δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες τις δυνατότητες αξιοποίησης των καλών οικονομικών σχέσεων που έχει η Σερβία, τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Κίνα. Πέραν αυτού, η Σερβία που επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε., έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία της στην Κοινοτική, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο που βοηθάει τις διμερείς συνεργασίες.
Να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Σερβίας, είναι κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, με τις εμπορικές σχέσεις να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των σχέσεων που έχει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο γ.γ. του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και μεταξύ των βορειοελλαδικών επιχειρηματικών φορέων ενώ είπε ότι τα αποτελέσματα του Forum θα φιλοξενηθούν στο Φεστιβάλ Τουρισμού του ΕΕΘ.
Άλλωστε και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερη όσον αφορά στην προσέλκυση Σέρβων τουριστών. Το 2015, την Ελλάδα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σέρβοι, με το 70% να επιλέγει τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι εργασίες του Ελληνο- Σερβικού Επιχειρηματικού Forum θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης
Πηγή: http://www.voria.gr/article/diimero-sinedrio-epichirimatikis-sinergasias-elladas-servias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου