Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ODLAZAK LEGENDE Umro Dragan Nikolić

Legenda srpskog glumišta Dragan Gaga Nikolić preminuo je danas u 72. godini života posle duge borbe s teškom bolešću, potvrđeno je "Blicu".

Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu.
U 50 godina dugoj karijeri Dragan Nikolić ostvario je blizu 180 uloga na filmu i televiziji, a najviše su mu „ležali” likovi manupa-šmekera.

Foto: z. lončarević / RAS Srbija
Debitovao je kao vojni policajac 1964. u filmu „Pravo stanje stvari” Vladana Slijepčevića, a poslednji put pred kamerama se pojavio prošle godine u „Montevideo, vidimo se”, tumačeći predsednika Fife Žila Rimea.
Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...

Tihi Voja Brajović, Prle Dragan Nikolić i Čibi Aleksandar Berček
- Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, saopštio je danas Atelje 212.
Evo još nekih likova po kojima ćemo pamtiti Lepog Gagu:
Džimi Barka (Kad budem mrtav i beo), 1967.
Ovo mu je bila prva značajnija uloga. Tumačio je sezonskog radnika labilnog morala koji gine pre nego što će pronaći svoje mesto u društvu i životu. Za tu i ulogu Rikija (Tri sata za ljubav) nagrađen je diplomom na Filmskom festivalu u Puli 1968.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....