Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Utvrđena mapa puta za obnovu Šengena

Evropska komisija predstavila je danas konkretne korake potrebne da se vrati red u upravljanje spoljnim i unutrašnjim granicama EU sa ciljem da se sve granične kontrole unutar EU ukinu što pre, a najkasnije do kraja godine.
Foto: Profimedia Plan je da se ukine odnedavno uvedena pasoška kontrola na unutrašnjim granicama Šengena
Šengenski prostor bez unutrašnjih granica, koji je doneo velike koristi evropskim gradjanima i kompanijama, poslednjih meseci ugrožen je zbog izbegličke krize i od jesenas je osam članica EU uvelo kontrole na svojim granicama.
"Naš cilj je da uklonimo sve kontrole na unutrašnjim granicama što pre, najkasnije do decembra 2016. Za to nam je potreban koordinisan evropski pristup ... umesto sadašnjeg 'pačvorka' unilateralnih odluka", istakao je potpredsednik Komisije Frans Timermans.
Timermans je kazao da mere iz mape puta moraju da se primene u potpunosti kako bi se ojačala kontrola spoljnih granica i unapredilo funkcionisanje sistema azila.
"Takođe moramo nastaviti da radimo sa Turskom na punoj primeni Zajedničkog akcionog plana i značajnom smanjenju priliva (migranata)", dodao je potpredsednik EK.
Foto: Profimedia Frans Timermans
Podsećajući da je u decembru predstavila ambiciozan predlog evropske granične i obalske straže, EK je istakla da je imperativ da Evropski parlament i Savet usvoje taj predlog najkasnije u junu kako bi postao operativan tokom leta.
Komisija je pozvala članice i Fronteks da odmah počnu pripreme za prelazak na novi sistem granične i obalske straže, posebno s obzirom na potrebe u ljudstvu i tehnici.
Kada je reč o Grčkoj, koja trpi veliki pritisak zbog priliva migranata, navodi se da će eksperti Komisije nastaviti da sarađuju sa grčkim vlastima, kao i da u toj zemlji treba da se obavi 100 odsto identifikacija i registracija svih koji su ušli.
Smanjenju broja migranata koji stižu u Grčku trebalo bi da doprinese i sprovođenje Zajedničkog akcionog plana EU-Turska.
Foto: Tanjug/AP Samo na sever: Izbeglice u Grčkoj
U medjuvremenu, dok se pooštravaju kontrole na granicama na zapadnobalkanskoj ruti, priliv migranata u Grčku raste, kao i broj onih koji su "zarobljeni" u toj zemlji, pa je još značajnije da članice počnu da sprovode odluku o preraspodeli izbeglica.
Komisija je istakla i da sadašnji pristup reagovanja na problem "u talasima" nije ni legalan ni politički prihvatljiv


Kada je reč o unutrašnjim kontrolama granica, Komisija je navela da privremene kontrole treba da budu izuzetne i proporcionalne cilju povratka na uobičajenu situaciju u što kraćem roku.
Navodi se i da će Komisija, ako i posle 12. maja migratorni pritisci budu jaki, uz ozbiljne nedostatke u kontroli spoljnih granica, preporučiti Savetu da usvoji koherentan pristup kontroli unutrašnjih granica.
Foto: Profimedia Slovenija, prva šengenska granica na Balkanskoj izbegličkoj ruti
Komisija po članu 26 Šengenskog kodeksa može da preporuči, što treba da usvoji Savet, uvođenje kontrole na svim ili specifičnim delovima granica jedne ili više članica, pri čemu se takva mera smatra poslednjim pribežištem.
Kontrole mogu biti uvedene na šest meseci i isto toliko produžavane u periodu od najviše dve godine.
Prema procenama Komisije, uspostavljanje graničnih kontrola u šengenskom prostoru koštalo bi između pet i 18 milijardi evra godišnje, odnosno 0,05-0,13 odsto BDP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες