Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τα 13 μέρη που οι κάτοικοι ζουν περισσότερο

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας χθες και είναι μια ιδανική ευκαιρία για σωματική άσκηση αλλά και ώρα για να κόψουμε τις βλαβερές συνήθειες όπως τα λουκάνικα και οι μπίρες. Ή ακόμη καλύτερα, να κλείσουμε ένα ταξίδι για ένα από τα παρακάτω μέρη όπου οι κάτοικοι ζουν κατά μέσο όρο πάνω από τα 80 χρόνια.
1. Kyotango, Ιαπωνία
Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των 60.000 κατοίκων του Kyotango, στα βορειοδυτικά του Κιότο, είναι άνω των 100 ετών, οπότε αν είστε αποφασισμένοι να ζήσετε μια μακρά ζωή, οι διακοπές σας εκεί μπορεί να βοηθήσουν. Το μέρος είναι γνωστό για τις ιαματικές πηγές και τις παραλίες του.
2. Αρχιπέλαγος Οκινάουα, Ιαπωνία
Ένα σύμπλεγμα 161 νησιών στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, το αρχιπέλαγος της Οκινάουα αποτελεί πατρίδα για ερείπια, σπάνιες γάτες, πελώρια ασβεστολιθικά σπήλαια και κοραλλιογενείς υφάλους. Οι κάτοικοι εδώ ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 35 αιωνόβιοι για κάθε 100.000 κατοίκους, πέντε φορές περισσότερο από το μέσο όρο της Ιαπωνίας.
Στις εξηγήσεις γι' αυτό συμπεριλαμβάνονται η διατροφή (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ψάρια, τοφού και φύκια), ο ήρεμος τρόπος ζωής και η πνευματικότητα των κατοίκων.
3. Καμποντίμελε, Ιταλία
Η πόλη Καμποντίμελε βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην ιταλική επαρχία Λατίνα, στα μισά του δρόμου μεταξύ Νάπολης και Ρώμης. Οι κάτοικοι με μέση ηλικία τα 95 χρόνια, απολαμβάνουν τον βουνίσιο αέρα, τον χαλαρό τρόπο ζωής και τη διατροφή – πλούσια σε βασιλικό, αντσούγιες, μακαρόνια και ντομάτες. Πάρτε το τρένο από τη Ρώμη ή τη Νάπολη για την Φόρμια, την πλησιέστερη πόλη και από εκεί νοικιάστε μία βέσπα.

4. Σύμη, Ελλάδα
Οι κάτοικοι της Σύμης συχνά ζουν πάνω από 90 χρόνια, με τη διατροφή τους (πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια, ντομάτες και πολύ λίγο κρέας) να πιστεύεται πως είναι ο κυριότερος λόγος. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο, οπότε θα χρειαστεί να πετάξετε μέχρι τη Ρόδο και από εκεί να πάρετε πλοίο. Η Ικαρία, ένα ακόμη ελληνικό νησί, είναι επίσης πολύ γνωστό για την μακροζωία των κατοίκων του.
5. Μονακό
Σύμφωνα με τη CIA World Factbook, οι κάτοικοι του Μονακό αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, κατά μέσο όρο 89,52 έτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στα πελώρια τραπεζικά καταπιστεύματα και στην καλή υγειονομική περίθαλψη και όχι στη διατροφή. Κάντε τις διακοπές σας εκεί, και αν βρείτε έναν πλούσιο τραπεζίτη, μπορείτε να απολαύσετε κι εσείς πλούσια και βαθιά γεράματα.

6. Μακάου
Το προσδόκιμο ζωής στο Μακάου είναι τα 84,51 έτη, κατατάσσοντάς το 4ο στη λίστα του World Factbook. Αποτελεί ίσως έκπληξη, δεδομένου ότι είναι διάσημο για τα τυχερά παιχνίδια – ένα χόμπι που δεν σχετίζεται με την χαλάρωση. Αλλά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εξοικονομεί η κυβέρνηση από τα καζίνο πηγαίνουν σε προγράμματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
7. Loma Linda, Καλιφόρνια
Η πόλη της Loma Linda, που βρίσκεται στις παρυφές του Λος Άντζελες, έχει αναφερθεί ως ένα ακόμη μέρος όπου οι κάτοικοι ζουν ασυνήθιστα μακρά ζωή. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι Αντβεντιστές, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ, που εξηγούν πιθανότατα το λόγο.

8. Χερσόνησος Nicoya, Κόστα Ρίκα
Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις παραλίες και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι κάτοικοί του συχνά ζουν πάνω από τα 100 χρόνια. Ο απλός τρόπος ζωής – οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τη γεωργία και τα αγροκτήματα βοοειδών – μάλλον είναι η αιτία. Οι παραλίες ίσως και να βοηθούν.

9. Χονγκ Κονγκ
Παρά την αιθαλομίχλη, τους ουρανοξύστες και τις τακτικές βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συχνά ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα – το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι τα 82,86 χρόνια, σύμφωνα με τη CIA World FactbookΗ διατροφή είναι το κλειδί – το ψάρι στον ατμό, τα λαχανικά και το τσάι βοτάνων με κάθε γεύμα καθώς και η δημοτικότητα του Τάι Τσι, που πιστεύεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της υγείας.

10. Γκέρνσεϊ
Η χαμηλή φορολογία και τα υψηλά εισοδήματα βοηθούν τους κατοίκους του Γκέρνσεϊ να ζουν κατά μέσο όρο 82,47 έτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στο λιμάνι St. Peter. Βρείτε λίγο χρόνο και επισκεφθείτε το Hauteville House, το σπίτι όπου ο Βίκτορ Ουγκώ έγραψε το «Les Miserables» και τώρα είναι ένα επιβλητικό μουσείο στη μνήμη του, διακοσμημένο με τα έπιπλα όπως ήταν όταν ζούσε εκεί πριν από 150 χρόνια.
11. Βιλκαμπάμπα, Ισημερινός
Λόγω της τάσης των κατοίκων της περιοχής για υπερβολή (ορισμένοι ισχυρίζονται πως είναι πάνω από 120 ετών) το Βιλκαμπάμπα περιγράφεται ως «η Κοιλάδα της μακροζωίας». Οι επιστήμονες που έχουν επισκεφθεί το μέρος προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο ενώ ένας επιχειρηματίας έχει φτιάξει και πουλά ένα «θαυματουργό» ποτό που φτιάχνεται από τοπικά φρούτα και λαχανικά.
12. Ανδόρα
Το υψηλό ΑΕΠ εξηγεί γιατί οι κάτοικοι της Ανδόρας ζουν κατά μέσο όρο 82,72 χρόνια. Ο βουνίσιος αέρας ίσως και να βοηθά.
13. Hunza Valley, Πακιστάν
Τα ποσοστά ασθένειας είναι εξαιρετικά χαμηλά σε αυτή την όμορφη περιοχή του Πακιστάν και οι κάτοικοι ζουν πολλά χρόνια. Ο δραστήριος τρόπος ζωής, η υγιεινή διατροφή – κοτόπουλο, βερίκοκα και λαχανικά – πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες