Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Λαγκάρντ: Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να επανιδρύσουν τη χώρα τους

Ειδήσεις

 
Δύο λάθη του ΔΝΤ στον τρόπο που αντιμετώπισε την Ελλάδα παραδέχεται δημόσια η Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την ελληνική πολιτική ηγεσία να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των μέτρων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Bloomberg, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές όπου όλοι -ΔΝΤ, Ευρωπαίοι,  ΕΚΤ- υποτιμήσαμε τoν υφεσιακό αντίκτυπο ορισμένων μέτρων που προτείναμε».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπερεκτιμήσαμε την δυνατότητα της Ελλάδας να επιδοκιμάσει και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, καθώς πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα έλεγαν (σ.σ. οι κυβερνήσεις) ότι "δεν είναι πραγματικά αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι πραγματικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα δικά μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι". Επομένως πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».
Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν διευθύντριας του ΔΝΤ επεσήμανε ακόμη, απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ: «Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την ελληνική υπόθεση. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες με το προσφυγικό και τους μετανάστες θα ενδυναμώσουν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

"Κάποιος έπρεπε να το πει"

Αναφερόμενη στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και από φτωχές χώρες του πλανήτη και της ευρωζώνης,  σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος έπρεπε να πει "αυτό είναι λάθος, αυτό πρέπει να αλλάξει, αυτό πρέπει να γίνει". Είναι καθήκον μας ως ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων και να μετράμε την απόδοσή τους».
Επεσήμανε μάλιστα, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί συνεχώς να ακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν. Οι έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία της επανίδρυσης της χώρας τους».  
Στην ερώτηση για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και πως αυτή επηρέασε την ίδια και το Ταμείο, τόνισε με μια διακριτική τοποθέτηση ότι (ο λαϊκισμός) έπαιξε «σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε σχέση με  εμάς. ΕμείςΔεν παίζουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον  λαϊκισμο. Ηταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους ευρωπαίους ηγέτες».



Στη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών προχώρησε το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται 6.976 πρόσφυγες, στην Αττική 14.387, στην Κεντρική Ελλάδα 1.985και στην Βόρεια Ελλάδα 29.429 πρόσφυγες. Στο τελικό σύνολο, οι πρόσφυγες ανέρχονται στους 53.117

Νέα ένταση στα σύνορα - Εσπρωξαν βαγόνι προς τα ΜΑΤ

Συνεχίζεται και σήμερα το σκηνικό έντασης στην Ειδομένη μετά τα χθεσινά (Κυριακή) επεισόδια όπου τραυματίστηκαν 300 άτομα από δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που έριχναν αστυνομικοί των Σκοπίων.
 
Σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες πήραν ένα βαγόνι του ΟΣΕ και το μετέφεραν μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί μπροστά από τον φράχτη και ζητούν να περάσουν με το βαγόνι στα Σκόπια.
Την ίδια ώρα περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στον φράκτη κρατώντας Ελληνική και Γερμανική σημαία έχοντας μπροστά τους ένα τεθωρακισμένο των Σκοπίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....