Σάββατο 23 Απριλίου 2016

БЕОГРАД: Почели радови на изради мозаика у храму Светог Саве

ИСКРА на Фејсбуку
Фото: pravoslavie.ru
Фото: pravoslavie.ru
Постављањем челичне конструкције радне платформе, која се састоји од три решеткаста носача, 16. априла 2016. године почели су припремни радови на изради мозаика у Храму Светог Саве.
У складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве покренуо је активности на прилагођавању подложних површина на којима ће се изводити мозаици, технолошким захтевима реализације уметничких композиција. У овом смислу су започете активности на изради радне платформе за припрему површина и мозаичарске радове у куполи.
Година 2019. од посебног значаја је за наш народ и за храм Светог Саве, јер се у њој навршава 800 година аутокефалности Српске Цркве. Циљ је да се поПројектном задатку Светог Архијерејског Синода за ликовно опремање мозаичких композиција у храму Светог Саве на Врачару изради прва етапа мозаика за унутрашњу декорацију Храмакоју чине:
прва целина – прве етапе, купола и поткуполна галерија
друга целина – прве етапе, олтарски простор
Прва и друга целина радова на изради мозаика у храму Светог Саве биће, уз помоћ Руске Федерације и руског народа, завршене до 2019. године под старатељством, од стране руске државе одређене, Руске федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество).
Информативна служба Српске Православне Цркве

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....