Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕТАК: Дан када је Исус Христос страдао на крсту

ИСКРА на Фејсбуку
Фото: РТРС
Фото: РТРС
Српска православна црква обиљежава данас Велики петак – дан када је Исус Христос страдао на крсту.
Христова жртва и његова смрт је претходила највећем догађају – Васкрсу – којим је Богочовјек побиједио смрт и вјечну погибељ, као посљедице гријеха.
Пошто је Велики петак најтужнији дан у години, на тај дан звона не звоне, већ се служба означава клепеталима, ударцима дрвеним батовима у дрвену плочу. Тог дана се служи служба – која се зове Царски часови, а увече се чита статија са изношењем плаштанице, опходом око храма и полагањем плаштанице – платна које симболизује страдалог Христа.
Патријарх Иринеј честитао је свим вјерницима предстојећи Васкрс поручивши да на овај свети празник саосјећамо са свим прогнаним Србима и посебно саосјећамо са онима на Косову и Метохији, те да се упркос страдањима, наш народ увијек обнављао и дизао настављајући да хода путем Христовим.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....