Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ПАТРИJАРХ: Наш народ се увек обнављао и дизао

ИСКРА на Фејсбуку
Фото: Танјуг, С. Радовановић
Фото: Танјуг, С. Радовановић
Патриjарх Иринеj са епископима честитао jе свим верницима предстоjећи Васкрс поручивши да на оваj свети празник саосећамо са свим прогнаним Србима и посебно саосећамо са онима на Kосову и Mетохиjи, те да се упркос страдањима, наш народ уек обнављао и дизао настављаjући да хода путем Христовим.
Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у jош дубљу пропаст, а да болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, каже патриjарх и истиче да васкрсењем своjим Христос сjедињуjе оваj свет и раj, а у раj пре свих других прима покаjаног разбоjника, даjући свима нама наду да наше живљење у покаjању ниjе узалудно.
„Иако живимо у тешком времену, пуном неизвесности и трагедиjâ, не смемо, угледаjући се на древне хришћане, да престанемо да се радуjемо и Христовом љубављу волимо, и то не само jедни друге већ и неприjатеље наше, да нас ништа не би одвукло са пута живота коjи нам jе он даривао“, навео jе патриjарх Иринеj у ускршњоj посланици, достављеноj медиjима.
Aко jедни другима не опростимо, неће се ни нама опростити, а ако осуђуjемо, већ смо ми сами осуђени, навео jе патриjарх речи Господа коjи каже да без праштања и сагледавања сопствених сагрешења према ближњима, приjатељима и неприjатељима, нећемо моћи да у своjа срца примимо светлост Васкрсења нити да постанемо баштиници наде на вечност у коjоj нема ни страха, ни уздаха, ни туге.
Подсећа да се цео род српски угледа на Светога Саву, коjи нам jе непогрешиво указао на пут Христов као на jедини пут живота.
„Немањићке светиње вековима сиjаjу као светионици у магли наше историjе, указуjући нам на свеобухватне духовне хоризонте Царства Божjег коjе ниjе од овога света. Зато нас никаква страдања и неправде овосветских моћника не могу и не смеjу поделити и завадити“, поручио jе првоjерарх СПЦ.
Истакао jе да се на оваj свети празник нарочито сећамо свих прогнаних Срба, коjи већ две децениjе не могу да се врате у своjе домове, али и оних коjи су остали да живе на прадедовским огњиштима и да, заjедно са своjим духовним пастирима, трпе претње и притиске само зато што су православни Срби.
„Посебно саосећамо са нашом браћом и сестрама на Kосову и Mетохиjи. Oни, живећи и Бога славећи на исконскоj српскоj земљи, настављаjу да сведоче таjну Христовог страдања и Васкрсења. Светолазаревско Kосово увек jе било у знаку Kрста и Васкрсења“, указао jе патриjарх Иринеj.
Подсетвиши на сва српска страдања, он jе казао да се српски народ увек усправљао и обнављао настављаjћи да хода путем Христовим., те да нас о томе наjбоље уче наши свети и наше косовске и метохиjске светиње, у коjима почиваjу свете мошти многих…
Подсећа и да су вековима страдале наше цркве и манастири, наша села и градови, али смо их, каже, опет обнављали, обнављаjући тиме и сами себе, као живу Цркву Божjу.
„Зато, уместо плача и ридања певаjмо победну песму, jер у светлости Васкрсења, крст коjи носимо ниjе симбол понижења и срамоте, већ новог достоjанства и славе. Kосово и Mетохиjа, за нас Србе и за све православне хришћане, ниjе само географски поjам већ, изнад свега, духовни простор коjи нас све повезуjе, ма где живели“, поручио jе патриjарх.
Oн jе указао да следећи косовски завет Светога кнеза Лазара, никад не смемо заборавити да jе Царство небеско врхунски идеал и вечни циљ, а све земаљско jе трулежно и пролазно.
„Данас хришћани страдаjу широм света, посебно на Блиском Истоку и у Украjини“, подсетио jе патриjарх.
Истакао jе да jе много горчине и туге у нашем народу после свих тешких година искушења кроз коjа смо прошли и пролазимо.
“ Ипак, нипошто не смемо пасти у очаjање. Jер, када страда хришћанин се jош више каjе пред Богом, а истовремено се и радуjе jер зна да Господ неће презрети срце испуњено надом“, навео jе патриjарх и позвао вернике да се моле Богу да нас сачува од мржње и злих дела, а да нас научи љубави коjом jе он заволео оваj свет.
Aко будемо у стању да препознамо бол и патњу ближњега и покаjемо се за грехе своjе, наш труд неће бити узалудан него ће нам бити на спасење и на живот вечни, казао jе први међу jеднакима на челу СПЦ.
Православне Србе и друге по свету позвао jе да у братскоj љубави и jединству буду окренути jедни другима, сабрани под окриљем своjе Цркве, и да тако наставе да достоjно сведоче ко су и коjоj вери и коjем роду припадаjу.
„Чуваjмо светињу брака и породице васпитаваjући децу у вери, страху Божjем и чистоти, не заборављаjући да jе породица „домаћа Црква” и темељ хришћанске заjеднице“, навео jе патриjарх.
Поручио jе и да не заборавимо да смо призвани и да где год се налазили и шта год радили будемо миротворци и да на таj начин сведочећи Бога, коjи нам мир даjе и jесте мир наш.
„Иако смо сви различити, не смемо никада да превидимо да смо сви створени по лику Божjем и позвани да будемо jедно у Христу. Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у jош дубљу пропаст; болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут“, навео jе патриjарх коjи jе позвао вернике да jедни други честитаjу Васкрс позравом:“Христос васкрсе“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες