Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Απεβίωσε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας

prince Ale + barbara0001
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Μπάρμπαρα δεξιά. Αριστερά η αδερφή του πρίγκιπος, πριγκίπισσα Ελισάβετ της Γιουγκοσλαβίας
Απεβίωσε σήμερα το πρωί  στο Παρίσι, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας, σε ηλικία 91 ετών.
σάρωση0008
Ο πρίγκιπας Παύλος της Γιουγκοσλαβία αριστερά, ο πρίγκιπας Aλέξανδρος, η πριγκίπισσα Όλγα με την πριγκίπισσα Ελισάβετ και δεξιά ο πρίγκιπας Νικόλαος το 1937
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1924 στο White Lodge, στο Surrey στην Αγγλία. Ήταν το πρώτο παιδί της πριγκίπισσας Όλγας της Ελλάδος (κόρη του πρίγκιπα Νικολάου και της μεγάλης δούκισσας Ελένης της Ρωσίας)  και του πρίγκιπα Παύλου της  Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τους δυναστικούς  κανόνες του 1930, έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα της Γιουγκοσλαβίας. Ο πατέρας του έγινε αντιβασιλέας το 1934, ακολουθώντας  τις οδηγίες της διαθήκης του  βασιλιά  Αλέξανδρου Α΄, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Μασσαλία στις 9 Οκτωβρίου 1934. Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Αλέξανδρου΄, Πέτρος, ήταν έντεκα ετών.  Ο Παύλος παρέμεινε αντιβασιλέας   μέχρι τις 27 Μαρτίου 1941, όταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον ανέτρεψε και εγκατέστησε στον θρόνο τον ανιψιό του Πέτρο, ο οποίος δεν είχε ακόμα ενηλικιωθεί.
Παύλος0001
Ο Αλέξανδρος  με τον αδερφό του Νικόλαο
Τα παιδικά και εφηβικά  του χρόνια ο Αλέξανδρος τα πέρασε στην Γιουγκοσλαβία, στο Λευκό Παλάτι όπου κατοικούσε με τους γονείς του και τα αδέρφια του, Νικόλαο (1928-1954) και Ελισάβετ (1936). Ο πατέρας του ήταν λάτρης της Τέχνης και είχε διακοσμήσει το παλάτι τους με υπέροχους πίνακες ζωγραφικής. Η ζωή του ήταν πραγματικά ευτυχισμένη. Συχνά συνόδευσε τους γονείς του στις επισκέψεις τους στους διάφορους συγγενείς τους  στην Ευρώπη, αφού η αδερφή της μητέρας του, Μαρίνα, είχε παντρευτεί τον δούκα του Κεντ και κατοικούσε μονίμως στο Λονδίνο, ενώ η δεύτερή  της αδερφή, η πριγκίπισσα Ελισάβετ, είχε παντρευτεί τον κόμη Καρλ Τεοντόρ του Τέρρινγκ Γιέτενμπαχ και κατοικούσε  στο Μόναχο. Τα καλοκαίρια τα περνούσε στην εξοχική τους έπαυλη στο Μπόχικ στην Σλοβενία αλλά και στο Πρατολίνο, περιοχή κοντά στην Φλωρεντία, στην έπαυλη που είχε κληρονομήσει ο πρίγκιπας Παύλος από την οικογένεια της μητέρας του.
Αυτή η ειδυλλιακή ζωή διεκόπη αναπάντεχα όταν ο Αλέξανδρος ήταν 16 ετών και  οι γονείς του υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν εξόριστοι από την Γιουγκοσλαβία. Στις 27 Μαρτίου 1941, καθώς διάβαζε ένα παραμύθι στην μικρή του αδερφή Ελισάβετ, άκουσε θορύβους και γρήγορα βήματα στις σκάλες. Ξαφνικά η μητέρα του, πριγκίπισσα Όλγα, άνοιξε την πόρτα και άρχισε να πακετάρει τα  ρούχα των παιδιών της σε αλλόφρονα κατάσταση. Είχαν διορία τεσσάρων ωρών για να εγκαταλείψουν το Βελιγράδι διαφορετικά θα τους εκτελούσαν.  Η πριγκίπισσα Όλγα πρόλαβε να πάρει μόνο τα απαραίτητα ρούχα τους.  Μετά από δύο μέρες   έφτασαν σιδηροδρομικώς στην Αθήνα. Τους φιλοξένησε η μεγάλη δούκισσα Ελένη, πριγκίπισσα Νικολάου, μητέρα της Όλγας, στο σπίτι της στο Ψυχικό. Μαζί με την φιλοξενία της, που δεν ήταν και τόσο θερμή, συμβούλεψε την κόρη της να χωρίσει τον σύζυγό της , μοναδικό υπαίτιο της ταλαιπωρίας τους. Ο βασιλιάς Γεώργιος ζήτησε από τους Άγγλους την έγκρισή τους ώστε να παραμείνει ο πρίγκιπας Παύλος με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αυτοί την αρνήθηκαν και κανόνισαν να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο και μετά στην Κένυα. Η οικία που τους παραχώρησαν ήταν εγκαταλελειμμένη και ακάθαρτη και απείχε  70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Δύο στρατιώτες φρουρούσαν την είσοδο της οικίας τους συνέχεια.  Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και με ελάχιστα χρήματα. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος άρχισε να κάνει μαθήματα για να γίνει πιλότος. Ο πρίγκιπας Παύλος έπαθε νευρική κατάθλιψη και η υγεία του κλονίστηκε για πάντα. Μετά από δυόμιση χρόνια παραμονής στην Κένυα και με  την μεσολάβηση του βασιλιά Γεωργίου Στ΄, μετακόμισαν στην Νότια Αφρική όπου συνάντησαν πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Επέστρεψαν στην Ευρώπη το 1948 και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι γιατί στην Αγγλία η παρουσία τους δεν ήταν επιθυμητή.
Ο Αλέξανδρος κατετάγη στην Αεροπορία της Αγγλίας και μετά τον τέλος του Πολέμου εργάστηκε σε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία ως πιλότος.
Στις 12 Απριλίου 1954 όλη η οικογένειά του βυθίστηκε στο πένθος με τον θάνατο του μικρότερου αδερφού του Νικόλαου, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Λονδίνο, που συνέβη στις 12 Απριλίου 1954. Ο Αλέξανδρος στήριξε τους γονείς του σε αυτή την πολύ δύσκολη οικογενειακή τραγωδία, την  οποία τόσο ο πρίγκιπας Παύλος όσο και η Όλγα δεν ξεπέρασαν ποτέ.
σάρωση0009
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος δεξιά με τον γιο του, πρίγκιπα Δημήτριο. Αριστερά η πρώτη σου σύζυγος Μαρία Πία, γεννημένη πριγκίπισσα της Σαβοΐας, κρατά στην αγκαλιά της τον δίδυμο αδερφό του Δημητρίου, τον πρίγκιπα Μιχαήλ. Η φωτογραφία είναι από την βάφτιση των παιδιών τους, επίσης διδύμων, Ελένης και Σέργιου, τον Απρίλιο του 1963
Στην διάρκεια της βασιλικής κρουαζιέρας που οργάνωσαν οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη στα ελληνικά νησιά, τον Αύγουστο του 1954, γνώρισε την πριγκίπισσα Μαρία Πία της Σαβοΐας, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Ουμπέρτο και της βασίλισσας Μαρίας- Ζοζέ της Ιταλίας. Ο γάμος τους τελέστηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1955 στην Πορτογαλία, όπου κατοικούσαν μονίμως οι εξόριστοι βασιλείς της Ιταλίας, γονείς της Μαρίας Πία. Απέκτησαν 4 παιδιά, τους δίδυμους αδερφούς Δημήτριο και Μιχαήλ (1958) και τους επίσης δίδυμους, Σέργιο και Ελένη (1963). Με την πριγκίπισσα Μαρία Πία εγκαταστάθηκαν μονίμως στο Παρίσι.Ο γάμος τους κατέληξε σε διαζύγιο το 1967.
Σε μια εκδήλωση του Αγά Χαν, γνώρισε την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μπάρμπαρα(1942) του Λιχτενστάιν. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο Παρίσι στις 2 Νοεμβρίου 1973 και στις 25 Σεπτεμβρίου 1977  γεννήθηκε ο γιος του Ντούσαν.
σάρωση0010
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος με την δεύτερη σύζυγό του Μπάρμπαρα και τον γιο τους, Ντούσαν
Το 1992 επισκέφτηκε την Γιουγκοσλαβία για πρώτη φορά μετά την αναχώρησή του το 1941 και η συγκίνησή του ήταν μεγάλη. Όταν επισκέφτηκε το Λευκό Παλάτι , βρήκε το δωμάτιο στο οποίο διέμενε ως έφηβος σχεδόν ανέγγιχτο, όπως ήταν την ημέρα της αναχώρησής του.
Το 1995 τέλεσε ορθόδοξο θρησκευτικό γάμο με την πριγκίπισσα Μπάρμαρα στην πόλη Τόπολα της Σερβίας. Ήταν κοινή επιθυμία τους από πολλά χρόνια, που τελικώς εκπληρώθηκε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ0001
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος με τους γιους του στη Νέα Υόρκη το 2000. Από αριστερά, ο γιος του, πρίγκιπας Μιχαήλ, από τον πρώτο του γάμο με την πριγκίπισσα Μαρία Πία, ο γιος του πρίγκιπας Ντούσαν, από τον δεύτερο γάμο του με την πριγκίπισσα Μπάρμπαρα του Λίχτενσταϊν, ο ίδιος ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και πρώτος δεξιά, ο γιος του πρίγκιπας Δημήτρης επίσης από τον πρώτο του γάμο.
Στις 4 Οκτωβρίου 2012 οι σωροί των γονέων του, Παύλου και Όλγας και του αδερφού του Νικολάου, μεταφέρθηκαν στο οικογενειακό Μαυσωλείο του Οπλενακ στην Σερβία. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή γιατί πλέον ήξερε πως οι γονείς του και ο αδερφός του θα αναπαυόντουσαν στο έδαφος της πατρίδας τους.
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας ζούσε ήρεμα τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι. Η  επί σαράντα χρόνια της ζωής του, πριγκίπισσα Μπάρμπαρα, ήταν πάντα κοντά του. Τον χαροποιούσαν ιδιαίτερα οι επισκέψεις των στενών του φίλων και συγγενών. Παρέμεινε πάντα συνδεδεμένος με τα παιδιά της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, δούκισσας του Κεντ, αλλά και τα παιδιά της πριγκίπισσας Ελισάβετ, κοντέσας του Τέρρινγκ Γιέτενμπαχ, που ήσαν και οι δύο αδερφές της μητέρας του.
σάρωση0011
Οι πριγκίπισσες Μαρίνα, Ελισάβετ και Όλγα, κόρες του πρίγκιπος Νικολάου της Ελλάδος και της μεγάλης δούκισσας Ελένης της Ρωσίας
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος ήταν συγγενής με πολλά μέλη  βασιλικών  οικογενειών της Ευρώπης. Στην διάρκεια του βίου του έζησε πολλά τραγικά γεγονότα αλλά τα αντιμετώπισε με μεγάλη αξιοπρέπεια και στωικότητα. Πολύγλωσσος, μορφωμένος και απλός, ήταν αγαπητός σε όλους. Διέθετε όλα τα προτερήματα  της παλιάς αριστοκρατίας που βασιζόντουσαν στις ηθικές αρετές. Με τον θάνατό του έφυγε ένας ακόμη  συνδετικός κρίκος με την βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος είχε γνωρίσει σχεδόν όλα τα μέλη της.
σάρωση0012

Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου
Φωτογραφίες: Majesty Magazine, Arturo Beéche

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...