Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Отворен Пољопривредни сајам у Новом Саду

Председник Србије Томислав Николић истакао да посебно радује што на сајму поново излажу компаније које су се накратко биле повукле са нашег тржишта. – Италија овогодишња земља партнер
Аутор: Мирољуб Мијушковићсубота, 14.05.2016. у 13:05
Свечано отварање на Новосадском сајму (Фото Танјуг)​
Нови Сад – Стратешки циљеви Србије у пољопривреди су редефинисани, почело је спровођење пројеката који треба да доведу до пуне искоришћености извозних потенцијала и до бржег развоја државе, истакао је председник Србије Томислав Николић, отварајући 83. међународни пољопривредни Сајам у Новом Сад. Сајам је ове године окупио око 1.500 излагача из 60 земаља света, а земља партнер је Италија, чији је амбасадор у Београду Ђузепе Манцо такође присуствовао свечаном отварању.
Председник Србије је рекао да су пољопривредни потенцијали наше земље, а посебно Војводине, огромни и да је Новосадски сајам традиционално најважнија манифестација ове врсте у региону.
– Пољопривредни сајам је деценијама, па и у најтежим временима, био прозор у свет Србији, омогућавајући да нове технологије дођу до нас, али и да производи наше пољопривреде и индустрије буду пласирани изван наших граница – навео је Николић.
Он је подсетио да је Италија европски лидер у производњи опреме за прехрамбену и винску индустрију и нагласио да је међусобна размена искустава нарочито драгоцена. Председник Николић је рекао да посебно радује што на сајму поново излажу и компаније из земаља које су се накратко биле повукле с нашег тржишта.
Амбасадор Манцо је нагласио да Италија подржава европску перспективу Србије и да се залаже за што брже отварање поглавља 23 и 24.
– Развој и запошљавање су заједнички приоритет за обе државе, али и целој Европској унији, а пољопривреда је она област која ствара нова радна места и шансе – рекао је Ђузепе Манцо.
Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић је навела да српска влада „веома добро препознаје потенцијал пољопривреде и стоји чврсто уз овај сектор, дајући му подршку али и постављајући све више циљеве”. Министар привреде Жељко Сертић је истакао да су „за захтевну европску утакмицу наши најбољи играчи пољопривреда и прехрамбена индустрија”.
У оквиру колективне изложбе Италије (Хала 1) представиће се 16 компанија које производе машине и опрему за прехрамбену индустрију, машине за производњу пелета, системе за наводњавање, спалионице за животињски отпад, прикључне пољопривредне машине, опрему за сточарство и саднице воћа и винове лозе. Њихов наступ организовала је Италијанска агенција за спољну трговину ИЦЕ.
Током сајма биће одржана стручна конференција Италија–Србија о агробизнису, воћарству и органској производњи. Гастрономија Апенинског полуострва ће бити приказана кроз специјални курс студентима угоститељских школа и специјализованих факултета. Такође ће бити представљена и италијанска вина.
Овогодишњој изложби пољопривредне механизације припала је чак половина изложбеног простора на сајму, а посетиоци ће моћи да виде преко 1.500 машина. Ресорно министарство и ове године финансијски је подржало националну изложбу стоке.
Сајам се завршава 20. маја.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...