Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ПУТИН О РАКЕТНОМ ШТИТУ: Нико нас не чује, бићемо принуђени да реагујемо!

Издвојено Свет Планета
Оспособљавање система противракетне одбране НАТО-а у Румунији негативно се одражава на односе, нас нико не чује, бићемо принуђени да реагујемо, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка с грчким премијером Алексисом Ципрасом у Атини.
Путин у посети Грчкој (Фото: XinHua)
Према његовим речима, увођење ПРО система на границама Русије и не може да се одрази на други начин осим негативно јер су "својевремено Сједињене Америчке Државе једнострано изашле из Споразума о противракетној одбрани и, у суштини, почеле да подривају фундаменте међународне безбедности".
Он је додао да је сада учињен још један корак и подсетио да Русија од почетка двехиљадитих упорно понавља, као мантру, једну те исту ствар: "Бићемо принуђени некако на то да одреагујемо".
"Нас нико не чује. Нико с нама неће да преговара. Осим уопштених фраза, не чујемо ништа. А уопштене фразе своде се на то да то није усмерено на Русију, да не прети безбедности Русије. Подсетићу да је првобитно реч била о томе да је потребно предупредити опасност од Ирана, реч је била о иранском нуклеарном програму. Где је сада ирански нуклеарни програм? Нема га", рекао је Путин.
Размештање уређаја за лансирање у Источној Европи, на које могу да се поставе ракете средњег домета, представља разарање руско-америчког Споразума о ракетама средњег и малог домета, то захтева детаљне разговоре, рекао је Путин.
Путин је прецизирао да Русија поводом размештања система ПРО у Европи неће чинити ништа док не види ракете на суседним територијама.
Грчки премијер је истакао да дијалог његове земље с Русијом може да подигне на суштински нови ниво односе Руске Федерације с Европском унијом и НАТО-ом.
"Сматрамо, како се наводи и у декларацији, да подизање нашег дијалога на суштински другачији ниво може да утиче у тешком периоду, када је реч о унапређивању односа Европске уније и Русије и НАТО-а и Русије, као и када је реч о учвршћивању европске архитектуре безбедности у оквиру ОЕБС-а", рекао је Цирпас.
Он је истакао и да је с Путином разговарао о ситуацији у Украјини и да су стране истакле да подржавају испуњавање одредби Минског споразума.

Односи с Турском

Одговарајући на питања новинара у вези с руско-турским односима, Путин је истакао да Русија жели да обнови односе с том земљом без обзира на инцидент с руским бомбардером Су-24, јер их она и није нарушила.
Према његовим речима, Русија је у контакту с Турском посредством разних канала, а Москва чека конкретне потезе турске стране, којих за сада нема.
Говорећи о пројекту гасовода Јужни ток, руски председник је рекао да је Турска постављала услове за прелиминарну корекцију цена гаса.
"Открићу малу тајну: нама су турски партнери у почетку поставили услове прелиминарне корекције цена гаса, о чему се нисмо договарали. То, међутим, није најважније, мислим да бисмо се о томе договорили. Опет нисмо видели подршку Европске комисије", рекао је Путин.

Сваки предлог за јужни гасни правац добродошао

Путин је истакао да је Москва спремна да размотри било који енергетски пројекат за јужни правац, али само под условом да добије одговарајуће гаранције.
"Спремни смо да узмемо у обзир било који пројекат независно од контекста политичких односа с било којом земљом у Европи, с нашим суседима. Спремни смо за реализацију било ког пројекта. Потребне су нам, међутим, претходне гаранције. Не обични разговори о томе како то представља велики узајамни интерес, ми више нећемо да трошимо новац на то", рекао је Путин.
Он је нагласио да је Русија већ претрпела одређене губитке, потрошивши новац на припремне радове.
"Али сада намеравамо да остваримо Северни ток 2. Надам се да тај пројекат нико неће ометати, али то не значи да нисмо спремни да радимо на југу Европе, молим", додао је Путин.
Извор: rs.sputniknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες