Κυριακή 15 Μαΐου 2016

GRCI NISU KAO SRBI: Pobuna u Atini protiv NATO, E.U i Korupcije


Nezadovoljstvo vladinim reformama penzionog i poreskog sistema, o kojima se u nedelju glasalo u grčkom parlamentu, izvelo je na ulice Atine i Soluna na hiljade demonstranata.

Najmanje 15.000 Grka izašlo je na marš da kažu “ne” merama koje Evropska unija i MMF traže da Grčka usvoji uoči ključnog sastanka kreditora evrozone u ponedeljak u Briselu. Agencije su izveštavale da je saobraćaj zatvoren u centru Atine. Taj isti centar je, s druge strane, bio okovan jakim policijskim snagama.

Marš ispred parlamenta u Atini održan je i u subotu u organizaciji sindikata povezanog sa Grčkom komunističkom partijom, a priključili su im se poljoprivrednici, koji već dugo izražavaju nezadovoljstvo planiranim reformama.

Za večernje sate je bio planiran i protestni koncert na trgu Sintagma. Grčka nije u stanju da “otključa” sledeću tranšu pozajmica od pet milijardi evra, posle sukoba s kreditorima oko potrebe za novim reformama.

Protest koincidira, s druge strane, sa strahovanjima od nove krize u evrozoni. Stoga, evropski partneri Grčke, kao i MMF, zahtevaju da Atina sprovede nove mere štednje, kako bi postigla uštedu od četiri milijarde evra. Taj novac je neka vrsta garancije u slučaju da Atina ne uspe da dostigne željene budžetske ciljeve.

Izvor: InterMagazinZabranjeno kopiranje!


Zabranjeno kopiranje!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...