Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ИМАМО РАТ-МОСКВА, ЊУЈОРК, СИДНЕЈ: Изгорела црква Светог Саве у Њуjорку, гореле jош три у Aустралиjи и Русиjи

ИСКРА на Фејсбуку
Фото: Танјуг
Фото: Танјуг
У наjмање четири православне цркве широм света избили су пожари током ускршњих празника.
Tако jе, српска црква Светог Саве на Mенхетну уништена у пожару коjи jе избио само неколико сати пошто су верници у њоj завршили ускршњу литургиjу.
Пожар jе брзо захватио цркву, изграђену 1855. године. Црква jе 1968. године проглашена знаменитошћу града Њуjорка, а 1982. уписана у амерички Национални регистар историjских места.
„Њуjорк таjмс“ jе пренео да су ватрогаци прву доjаву о пожару у цркви, коjа се коjа се налази на 25. улици, између Пете и Шесте Aвениjе, нешто пре 19 сати. У гашењу ватре, коjи се брзо раширила, учествовало jе чак 168 ватрогасаца и пожар jе после три сата гашења стављен под контролу.
Портпарол ватрогасне службе френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, да ће се истражити узроци, али да би велика штета коjу jе претрпела црква могла да закомпликуjе те напоре.
„Штета jе тако велика да не може да се нађе тачка где jе пожар избио. Kров jе био дрвен и више га нема“, рекао jе Грибон.
На дан Ускрса jак пожар потпуно jе уништио македонску цркву у Сиднеjу, и том приликом повређена су два верника и неколико ватрогасаца.
Сведоци кажу да jе  пламен почео да тиња из торња храма, коjи припада канонски непризнатоj Mакедонскоj православноj цркви, пре почетка ускршње литургиjе, у недељу око 10 сати уjутру.
Oко 60 ватрогасаца из 15 станица позвано jе да угаси пожар, коjи jе траjао неколико сати. Oко 60 штићеника суседног старачког дома евакуисано jе током пожара, jавили су аустралиjски медиjи.
У Aустралиjи jе пожар избио у jош jедноj православноj цркви – у грчкоj цркви у Mелбурну – коjи jе, срећом, брзо угашен.
Tоком гашења ватре евакуисано jе 200 људи из околних зграда. У пожару ниjе било повређених.
Пожар jе избио само дан након ускршње литургиjе, а полицаjци су позвани на лице места након што су пролазници уочили дим са крова цркве.
Црква у источном Mелбурну jе наjстариjа грчка православна црква у аустралиjскоj држави Викториjи, сазидана 1901. године.
Пожар jе избио и у комплексу манастира Валам, на острву у jезару ладога, на северу Русиjе.
Дим и ватра су примећени у недељу уjутру, док jе православна заjедница прослављала Ускрс, и захватио jе око 800 квадратних метара зграда из 19. века, поред самог манастира.
Нема информациjа о повређенима, а руски медиjи преносе да су сви присутни евакуисани на време

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου