Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Μία ακόμη επιβεβαίωση του pentapostagma.gr για τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

Σε άρθρο του pentapostagma.gr τον Φεβρουάριο του 2016 με τίτλο: Τα «πάνω κάτω»! Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανοίγει για την Ρωσία παρακάμπτοντας το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια!, είχαμε αναφέρει το όψιμο ενδιαφέρον της Μόσχας για το Λιμάνι αυτό.
Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι κυοφορείται αναβίωση της ένδοξης ελληνικής ιστορίας μέσω συμφωνίας της περιφέρειας Αλεξανδρούπολης με την ρωσική ομοσπονδία,  «σβήνοντας» από το χάρτη τα τουρκικά στενά, τα οποία τόσο πολύ επιθυμούν οι Τούρκοι   να «κλείσουν».     
 Με αφορμή λοιπόν  τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, η ατζέντα των συνομιλιών προετοιμάζεται  με πυρετώδεις ρυθμούς.

Οι επαφές μεταξύ των ελληνικών αρχών, της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των απεσταλμένων της Μόσχας στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη είναι πλέον στην τελική ευθεία, αναφέρει σχετικό ξένο δημοσίευμα .
Ο Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα με την ευκαιρία των εορτασμών για την χιλιετή παρουσία των Ρώσων στο Άγιο Όρος. Ο ίδιος θα παραστεί  στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος. Εκεί, σύμφωνα με το  IBNA ενδεχομένως θα  συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που θα  εκπροσωπεί  την ελληνική ηγεσία.
Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έχει μεγάλη σημασία τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για τη ρωσική.
poutin4-495x341
Για την ελληνική πλευρά είναι σημαντική  επειδή έχει την ικανότητα να αναβιώσει πραγματικά τις σχέσεις της Ελλάδας με την μεγαλύτερη Ορθόδοξη  χώρα του κόσμου .
Οι ελληνορωσικές σχέσεις  πέρασαν μέσα από μια αδιάφορη φάση, μετά τις παλαιότερες άστοχες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στην  φάση της επαναπροσέγγισης . Μια προσέγγιση που θα μπορούσε να επιφέρει πολλά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Από την πλευρά της, η Ρωσία θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι διαθέτει τρομερή επιρροή και μπορεί να έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο, όχι μόνο μέσω της Συρίας, αλλά και  μέσω της Ελλάδος.
Η ρωσική στρατιωτική  παρουσίας στην Μεσόγειο θεωρείται άκρως  σημαντική από τον Πούτιν. Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, και οι «παγωμένες σχέσεις  με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ , καθώς  και οι προσπάθειες  απομόνωση της χώρας από την  ΕΕ, «βρίσκουν» διέξοδο μόνο στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μελλοντικά την μοναδική φιλική χώρα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν  από τους δύο ηγέτες ( Πούτιν-Τσίπρα ) στις συναντήσεις, είναι πολλά και άκρως σημαντικά . Οικονομική , πολιτιστική και στρατιωτική συνεργασία είναι τα κύρια σημεία που θα συζητηθούν.
Η ενεργειακή συνεργασία δεν είναι κατά κύριο λόγο το κυρίαρχο σημείο της γεωπολιτικής σκέψης της Ρωσίας, όσο είναι η επικείμενη ρωσική οικονομική συμμετοχή σε  ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.
Οι Ρώσοι αναζητούν περιθώρια για εύκολη πρόσβαση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και την Αφρική. Υπάρχουν αρκετές χώρες της Ασίας και της Αφρικής που είναι φιλικές προς τη Ρωσία,  και η Μόσχα αναζητά απεγνωσμένα πρόσβαση στις χώρες αυτές .Η Ελλάδα αποτελεί την σίγουρη «γέφυρα» σε αυτήν την ρωσική επέκταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες