Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

U AMBASADI SRBIJE U ATINI KRALI NA GORIVU Branko Lazarević i dva službenika oštetili budžet Grčke za dva miliona

       
Zaposleni u Ambasadi Srbije u Atini malverzacijama s gorivom oštetili su budžet Grčke za oko dva miliona dinara, a ugled Srbije doveli u pitanje.

Otpravnik poslova Branko Lazarević, inače optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu, i dvoje diplomata zaposlenih u ambasadi zaveli su u papirima da su potrošili 30 tona goriva za dve godine, što je i teoretski nemoguće.
Prema podacima koje je novi ambasador u Atini Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu spoljnih poslova, kabinetu premijera i BIA, reč je o cifri koja je čak šest puta veća od realne.
U telegramu, pod oznakom "hitno", Spasojević je naveo kako su diplomate lažnim računima napravile ozbiljan diplomatski skandal.
- Od marta 2014. godine do februara 2016. godine, za službeno vozilo ambasade "audi A6", prema knjižici mesečnih zahteva, ambasada je od zemlje prijema tražila oslobađanje od taksa i akciza za kupovinu 10.757 litara goriva - stoji u dopisu ambasadora Spasojevića, koji je "Blicu" dostavljen iz MSP-a.
Prema zvaničnoj evidenciji, sa tom količinom goriva pređeno je 22.169 kilometara.
U slučaju da je sve knjiženo gorivo sipano u automobil, to bi značilo da taj "audi A6" troši fantastična 48,52 litra na 100 kilometara, što je nemoguće.
Za vozilo "pežo 407", od januara 2014. do februara 2016. ambasada je tražila oslobađanje od dažbina za 12.572 litra goriva. Prema dokumentaciji, u tom periodu, pređeno je 13.583 kilometra, što znači da "pežo" troši neverovatnih 92.55 litara na 100 kilometara.
Za kombi KIA, traženo je oslobađanje od taksa i poreza za 7.541 litar dizela, a ovim vozilom je za manje od dve godine pređeno 3.348 kilometara. Računica je jednostavna i kaže da ovo vozilo troši 225,24 litra na 100 kilometara, za šta ne postoje ni teoretske šanse.
 
 
Dakle, tri vozila su, prema zavedenim podacima, potrošila skoro 31 tonu goriva.
Prema računici "Blica", za 39.100 kilometara, koliko su vozila prešla, pri potrošnji od 15 litara, moglo je da se potroši 5.865 litara, dok su zaposleni u ambasadi dobili oslobađanje od poreza i taksa za čak 30.870 litara. Proknjiženo je čak 25 tona goriva više, za manje od dve godine, ili tona goriva mesečno. Ambasada je za svaki litar prisvajala najmanje 0,6 evra. Kada se to pomnoži sa 25 tona goriva - dođe se do cifre od skoro dva miliona dinara.
Keš na ruke
Ambasada u Grčkoj je knjižila da se troši šest puta više goriva od realne potrošnje.
Kako saznaje "Blic", razliku je ostavljala na pumpi i, u dogovoru sa nekim od zaposlenih, prodavala po realnoj, a ne po umanjenoj ceni. Na kraju meseca, "pumpadžija" je dolazio u ambasadu i delio keš na ruke svima koji su učestvovali u poslu. U proseku je reč o 100 do 200 evra po osobi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...