Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

HAOS U TURSKOJ, ERDOGAN U ŠOKU: Rusi ispalili na Tursku razarajuću raketu “Iskander” i razbili im granicu

Eksplozija ogromne snage zagrmela je na graničnom prelazu Sirije sa Turskom Bab al Hava preko kog teroristima Ankara dostavlja oružje i prebacuje džihadiste iz celog sveta.

Nekoliko terorističkih grupa, uključujući Džebhat an nusru (mesnu filijalu Al Kaide), Islamsku državu i zapadne štićenike iz takozvane umerene opozicije i Ahrar aš šama, saopštili su da su Rusi na granični prelaz ispalili raketu iskander, koja može da nosi snažne bojeve glave, među kojima i atomske.
Zvaničan domet ove rakete je do 500 kilometara, ali NATO tvrdi da ga Rusi umanjuju kako bi izbegli sporazum o uništenju raketa srednjeg dometa u Evropi. Naime, velika količina iskandera razmeštena je u Kalinjingradu i ako je NATO u pravu Rusi tim raketama mogu da gađaju i Berlin

Sirijska komanda stoga je požurila da saopšti da je na granični prelaz ispalila stare sovjetske rakete tačka u, ali vojni eksperti smatraju da ona ne bi mogla da izazove toliko veliku eksploziju.
Meta je bio granični prelaz oko 50 kilometara od Alepa i oko 120 od ruske avio-baze Hmejm u Siriji.
vdsffg372dshasj
Te rakete stigle su u Hmejm početkom ove godine, nakon što je turski lovac iznad sirije oborio ruski bombarder Su-24. Moskva je tada popunila arsenal u Siriji novim protivvazdušnim sistemima S-400, a takođe i iskanderima koji su fotografisani u Hmejmu.

Pre nekoliko dana ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio je da njihove snage neće dopustiti da teroristi rašire teritorije oko Alepa. Naime, uprkos potpisanom primirju s velikim brojem terorističkih grupa, one su nastavile da napadaju i imale izvesnih uspeha zahvaljujući snabdevanju i pojačanjima iz Turske.
Stoga je Rusija poslednjih dana utrostručila broj vazdušnih udara oko Alepa i u provinciji Idlib. Pri tom, izvori s terena navodili su da ruski avioni besno napadaju sve puteve snabdevanja terorista k Turskoj. Istovremeno, u Siriju su prebačeni protivpodmornički avioni radi zaštite ruske flote i obuzdavanja turske mornarice koja se koncentrisala u tom delu Mediterana.

Upozorenje Erdoganu

Ruski analitičari smatraju da je ispaljivanje iskandera upozorenje turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Uostalom, u ponedeljak je veliku samouverenost govorom u parlamentu pokazao sirijski predsednik Bašar al Asad koji je rekao da će Alepo biti grobnica Erdoganove neoosmanske mašte.

Šta je Iskander

“Iskanderi” imaju zadatak da, u slučaju potrebe, unište NATO prsten radara i raketa presretača u susednim zemljama sa Rusijom, gde će Amerikanci postaviti elemente protivraketne odbrane.
Po NATO klasifikaciji “iskander” se vodi kao SS-26. Urađeno je nekoliko modifikacija “iskandera” od kada je on prvi put pokazan 1999. godine na aerokosmičkom salonu MAKS. Inače, taj sistem je počeo da se pravi još ranije, 1987. godine, a njegov domet je bio do 400 kilometara.
Ispitivanja novog modela “iskander-M” počela su u oktobru 2011. Ovi sistemi su napravljeni za uništavanje protivničkih aerodroma, aviona i radara komandnih centara veze. Njima mogu da se gađaju i protivnički raketni kompleksi.
“Iskanderi” se prevoze na kamionima koji po asfaltnim putevima mogu da se kreću brzinom od 70 kilometara, a po zemljanim do 40 kilometara na sat. Sistem opslužuje posada od tri čoveka kojima je potrebno 16 minuta da ispale projektil na određeni cilj.
Raketa se navodi sve vreme leta i napravljena je u tzv. stelt tehnologiji, što je čini “nevidljivom” za radare.
Najnoviji modeli “iskander-M” koriste rakete čiji je domet preko 500 kilometara, a neki eksperti tvrde da sa krilatim raketama može da dostigne cilj i do dve hiljade kilometara.
(Vestionline,Webtribune.rs)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου