Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Грчка железница продата Италијанима


Аутор: Јасмина Павловић Стаменићчетвртак, 14.07.2016. у 16:01
Железничка станица у Солуну (илустрација)
Од нашег дописника
Атина – Кинези у пирејској луци а Италијани стопостотно у грчкој железници, биланс је последњих приватизационих послова које је Ципрасова влада под притиском европских кредитора, отворила са страним инвеститорима.
Сто посто акција грчког железничког оператера TrainOSE продати су  италијанској државној фирми „Ferrovie dello stato italiane SpA” за 45 милиона евра.Свакодневни штрајкови запослених који доводе у питање тек склопљење договоре, рецимо са кинеском компанијом Cosco, нису зауставили процес приватизације од кога, по договору са повериоцима, Грчка мора да обезбеди 50 милијарди евра.
Кина,конкретно компанија Cosco која је имала посебан интерес да контролише железнички превоз којим би роба из пирејске луке била транспортована даље у Европу, одустала је после жестоког отпора Брисела и европских политичара међу којима су били и француски.
У игри је била и Русија која се,међутим, повукла са овог тендера
И поред обећања грчке владе да ће сви дугови TrainOSE бити отписани, а само у октобру 2015. они су били 850 милиона евра, то није релизовано.
Наиме, Еврокомисија је одобрила отпис само 713 милиона евра што значи да је инвеститор у обавези да купује компанију са дуговима.
Суштина је да су се услови тендера стално мењали што је смањило интерес великих инвеститора из Кине и Русије.
Истовремено,грчка железничка компанија није до последњег момента објавила годишњи извештај за 2015. па је,конкретно,руска страна одлучила да се повуче са тендера у другој фази.
Сем тога,према подацима који су објављени пре неколико дана,грчка железничка компанија је само због  блокаде под којом су пругу готово два месеца држали мигранти код Идоменија, изгубила 4 милиона евра. Против приватизације су свакодневно по неколико сати протествовали  радници  железнице.
Детаљи споразума са Италијанима још треба да се прецизирају али како јављају овдашњи медији,после три године ова приватизација је доведена до краја.Коначно,уколико све буде функционисало како треба,захваљујући чињеници да је италијански купац трећа по величини железничка компанија у Европи,Грчка би могла да ухвати задњи воз и постане саставни део пан-европске железничке мапе.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου