Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Beogradski univerzitet među 300 najboljih


Na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta 2015. rangiran između 301. i 400. mesta, a 2016. između 201. i 300.
Univerzitet u Beogradu zadržao je svoju poziciju na Šangajskoj listi za 2015. godinu (The 2015 Academic Ranking of World Universities) i nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta, pošto je rangiran između 301. i 400. mesta.
Podsećamo da se Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi prvi put našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta. Od 2013. godine popravio je rang i našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije između 301. i 400. mesta.
Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova.
Ovaj uspeh Univerziteta u Beogradu ostvario je ogromnim zalaganjem naučnika sa fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu, koji su dali izuzetno značajan doprinos i pored nedovoljnih sredstava uloženih u visoko obrazovanje i nauku. Pozicioniranje na ovoj listi koja obuhvata svega dva odsto svetskih univerziteta, dokaz je kvaliteta i konkurentnosti Univerziteta u Beogradu. Treba istaći da deset zemalja Evropske unije nema svoje univerzitete na listi od 500 najboljih, a da od su od zemalja južne i istočne Evrope znatno bolji plasman od Univerziteta u Beogradu imaju samo Lomonosov univerzitet u Moskvi i Karlov univerzitet u Pragu.
Univerzitet u Beogradu među 400 najboljih svetskih univerziteta, Sajt Beogradskog univeziteta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες