Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

NATO SE DRŽI ZA GLAVU Vojne prednosti Rusije postale su NEREŠIV PROBLEM za Zapad

Pojačana aktivnost ruske vojske u poslednje dve godine, akcije u Siriji, kao i nedavno procurela tajna dokumenta britanskih generala o vojnoj inferiornosti u odnosu na Kremlj ponovo su pokrenuli čini se večitu "šta bi bilo kad bi bilo" raspravu: koliki je ruski potencijal u odnosu na NATO alijansu?


S ponovnim podizanjem tenzija između Rusije i Ukrajine, porastao je i strah od novih sukoba u destabilizovanom regionu. Zapadni stručnjaci koji su zaduženi za praćenje poteza Rusije svoj posao rade veoma revnosno, ne toliko zbog krize koliko zbog toga što su manevri ruske vojske i te kako vredni pomnog posmatranja, prenosi "Bi-Bi-Si".
Britanski servis navodi da je "Rusija od istočne Ukrajine napravila laboratoriju za pešadijsko ratovanje", implicirajući da je Kremlj poslao vojsku u susednu zemlju i praktično omogućio regionu Donbas da samoproglasi nezavisnost od zvaničnog Kijeva.


"NATO se drži za glavu"
"Koliko god Kremlj poricao umešanost u akcije u Rusiji, svi znamo da su njihove snage odigrale bitnu rolu u tom sukobu. Brinom munje mobilizovane snage iz vojnih baza u blizini ukrajinske granice sprovele su veliki broj veoma uspešnih operacija, uključujući i direktnu borbu protiv ukrajinskih snaga kao pomoć proruskim separatistima", navodi britanskis servis.


Amerikanci i NATO posmatrači gledali su ruske manevre u čudu. To nije bila ona vojska koja je 2008. intervenisala u Gruziji gde je, uprkos uspehu, pokazala brojna ograničenja i mane iz sovjetske ere, navodi "Bi-Bi-Si".
"U Ukrajini je ruska vojska pokazala kako izgleda kada jedna moderna vojska interveniše - minimalni gubici, maksimalan rezultat i dominaciju. U nekim delovima, njihova vojska delovala je daleko naprednija od NATO armija, što je i te kako zabrinulo Zapad", nije umanjivao prednosti ruske vojske britanski servis.


General američkih snaga u Evropi Ben Hodžs u decembru 2015. izjavio je da je "prošlo dugo vremena otkad su Amerikanci brinuli o vojnoj snazi neke druge države".
- Prošlo je mnogo vremena otkad SAD nisu imale bojazan od vojne snage neke druge države. Ne moramo ni da brinemo o kompjuterskim i radarskim ometanjima, prisluškivanju i sličnim stvarima - samouvereno je tada izjavio Hodžs.
"Bi-Bi-Si" tvrdi suprotno: "Rusija je u Ukrajini pokazala superiornost i visoku efikasnost upravo u elektronskom ratovanju i ometanju protivničkih komunikacija i radara. U elektromagnetnom spektrumu, Rusija je dobila bitku", tvrdi "bi-Bi-Si".
 Vojne snage Rusije pokazale su izvanredne sposobnosti u lociranju Ukrajinaca, ometanju njihovih signala i zatim savršenu egzekuciju. U pojedinim sukobima, ukrajinske jedinice zbrisane su u roku od nekoliko minuta, tvrdi vojni analitičar i novinar "Bi-Bi-Sija" Džonatan Markus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου