Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Мигранти са Лезбоса смештени на бродове


На оствру и даље напета ситуација, појачане полицијске снаге
Аутор: Јасмина Павловић Стаменићсреда, 21.09.2016. у 12:56
Мигрант у остацима спаљеног кампа на Лезбосу (Фото Ројтерс)
Од нашег дописника
Атина - На Лезбос је стигао брод на коме ће бити смештено преко хиљаду миграната који су после подметнутог пожара који је уништио преко 60 посто инфраструктуре, остали ван прихватног центра. На оствро су стигле и допунске полицијске снаге које треба да одрже контролу и спрече нове нереде како међу мигрантима, тако и међу локалним становништвом које тражи пресељење „прекобројних“,а таквих је неколико хиљада, на копно.
Министар поморског саобраћаја је спреман, како је рекао, да се одмах тамо где је потребно упуте допунски бродови који ће бити привремени смештај пре свега за мигрантске породице. Такође, деца која се у камповима налазе без родитељске пратње, већ су са острва пребачена на друге локације широм Грчке, изјавио је Теодорос Дрицас.
Хуманитарне организације као и представници УН саоштавају да ће у најкраћем могућем року бити постављени нови шатори како би се нормалиовао живот у кампу Морија на Лезбосу. У међвремену, из различитих региона Грчке стижу информације о све већем противљењу реодитеља да се деца миграната прикључе грчким ђацима и заједно похађају наставу у школама.
Представници  места Филипида недалеко од Превезе у севрозападном делу Грчке су у писму упућеном локалним органима власти али и министру образовања поручили да су „категорички  против и да ни под каквим условима неће прихватити да се у локалној школи деца миграната прикључе њиховој“. Родитељи изражавају сумњу да су мигранти вакцинисани  и указују на клутуролошке и религиозне разлике због којих, како сматрају, не могу да уче у истим школама.
То је још један, нови пример неслагања после таласа незадовољства које су покренули родитељи у школама надомак Солуна који, и поред свих уверавања Министарства образовања али и здраства да су мали мигранти вакцинисани, одбијају могућност да буду у истој клупи са грчким ђацима.
Очигледно, једна од негативних страна мигрантске кризе и проблема са којима се Грчка сама суочава већ више од годину ипо дана, избија на површину упоредо са учесталим протетстима локалног становништва у областима где су лоцирани мигрантски кампови. Они исти Грци који су несебично помагали и прихватали мигранте, извлачили их из хладног мора и давали им кров над главом и парче хлеба, сада постају ксенофобични, незадовољни и траже да – мигранти оду.
Јер,сувише дуго,мигратски проблем је искључиво на њиховим леђима. Гостопримство се претворило  у страх да се изађе из сопствених кућа, да се суочи са стотинама  мигранта који, како то тврде становници Лезбоса, неконтролисано иду улицама у потрази за храном. Ултрадесничарске организације имају слободан простор и одрешене руке и у ситуацији када је у Грчкој готово 61.000 миграната и од тога преко 10.000 њих на острвима, лако придобијају локално становништво које је колико прошле године због своје хуманости било кандидат за Нобелову награду за мир.
Али, уолико не буде решења на глобалном нивоу,како је то у УН изјавио Алексис Ципрас, све то претвориеће се у политичке и социјалне проблеме, у талас ксенофобије чије ће последице осетити цео свет.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...