Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Nikolić i Dodik stigli u Solun, posetili Zejtinlik


Predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić stigli su u Solun, gde su u okviru obeležavanja 100 godina od bitke na Kajmakčalanu odali poštu srpskim vojnicima sahranjenim na savezničkom groblju Zejtinlik iz Prvog svetskog rata.
Foto: T. Valič / Tanjug
- Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe - poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Solunu.
Nikolić je novinarima kazao da poseta savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.
- Što bismo se stideli tog pogleda unazad kad nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene - kazao je predsednik Srbije.
Foto: T. Valič / Tanjug
Jedna mala srpska vojska, kako je rekao, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.
Nikolić je rekao da je poseta Grčkoj nastavak obeležavanja Velikog rata u kome je dala svoj veliki doprinos.
- Dala je ogromne žrtve i meni se čini da smo pomalo zapostavili taj deo istorije, neke ljude potpuno odbacili - rekao je Nikolić.
Foto: T. Valič / Tanjug
On je dodao da Srbija ima izvanredne saradnike u grčkim vlastima, ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou, što se videlo prilikom posete Dušanovog grada "gde smo dobili uveravanja o tom prijateljstvu i ljubavi, koji grčki narod nosi prema nama".
Osvrnuvši se na sutrašnje zvanično obeležavanje godišnjice Kajmakčalanske bitke na vrhu planine Nidže, Nikolić je kazao da je najvažnije to što će se sutra obeležiti junački probolj Solunskog fronta koji nije bio baš po volji saveznicima, ali , kako je podsetio, srpska vojska tada nije mogla da čeka.
Foto: T. Valič / Tanjug
Navodeći da na Kajmakčalanu postoji deo teritorije koji je Grčka ustupila Jugoslaviji svojevremeno, gde se nalaze obeležja proboja Solunskog fronta, crkava i kapela, Nikolić je rekao da je po raspadu Jugoslavije to pripalo Makedoniji i da bi, kako je rekao, možda trebalo razgovarati sa predstavnicima makedonskih vlasti o tome da Srbija ima pravo da na tom mestu baštini svoju istoriju.
Foto: T. Valič / Tanjug
Nakon što mu je solunski mitropolit Varnava uručio zlatni krst koji simbolizuje žrtvu i vaskrsenje Nikolić je izjavio da Srbija nema neprijatelje, ali ima veće i manje prijatelje.
- Grčka nam je veliki prijatelj - poručio je Nikolić i dodao da je zahvalan što je grčki narod iskazao otvoreno neslaganje kada je Srbija bila bombradovana.
On je dodao da zna da Grčka nikada ne može da podrži nezavisnost Kosova i Metohije.
Foto: T. Valič / Tanjug
U razgovoru sa mitropolitom u sedištu Mitropolije u Solunu sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, Nikolić je kazao da je došao da oda poštu precima koji su pre sto godina krenuli u oslobađanje Srbije, a u knjigu utisaka je upisao:
"Neizmerno je moje poštovanje prema vama, preosvećeni Mitropolite Varnava. Neka vas Gospod i dalje vodi kao do sada, tada će i srpskom narodu biti dobro".
Foto: T. Valič / Tanjug
Predsednik RS Milorad Dodik položio je danas venac i odao počast stradalim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na vojničkom groblju u Solunu i poručio da, bez obzira gde živeo, srpski narod predstavlja jedinstven nacionalni korpus.
On je istakao da je sa predsednikom Srbije u prilici da zajedno obeleže 100 godina od proboja Solunskog fronta, dodajući da je dosta pripadnika vojske Srbije bilo sa prostora današnje RS i BiH.
Kako je rekao, oni su se osećali integralnim delom velikih napora da Srbija dosegne svoju slobodu i da se odbrani.
- U njihovu čast i pomen ja sam ovde kao predsednik RS da na ovaj simboličan način kažem da smo i danas jedno - rekao je Dodik.
Foto: T. Valič / Tanjug
On je dodao da se na taj način rehabilituju sećanja na teške trenutke, pogibiju srpskog naroda koji je platio ogromnu cenu u Velikom ratu, a kasnije i u Drugom svetskom ratu.
Dodik je inače čuvaru Srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću uručio Orden časti sa srebrnim zracima.
Mihailović je Orden dobio za priznati javni rad i rezultate na očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja srpskog naroda, kao i u učvršćivanju prijateljskih odnosa RS i Grčke.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου