Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Srbija spada među zemlje sa najvećim brojem izvora pitke vode, ali je uprkos tome lider u regionu po visokoj ceni flaširane vode.


Prosečna cena negazirane vode u flaši od 1,5 litara od 46 dinara (0,37 evra) znatno je viša od cene istog proizvoda u Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Italiji…
Flaširana voda u Nemačkoj u proseku je skuplja samo za šest evrocenti u odnosu na Srbiju. Međutim, čak i Nemci piju jeftiniju vodu od Srba ako kupe paket od šest flaša, koji tamo u proseku košta 1,80 evra (0,30 evra po flaši).

Sa druge strane, srpski proizvođači nemaju sluha čak ni za kupovinu na veliko, pošto za paket od šest flaša od 1,5 litara kod nas treba izdvojiti oko 280 dinara pa se tako praktično ništa ne uštedi u odnosu na pojedinačnu kupovinu.
Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) smatra da razloge ovako visoke cene flaširane vode treba tražiti u neopravdano velikoj potražnji kupaca.
– Negazirana voda je na petom ili šestom mestu najprodavanijih namirnica u Srbiji, daleko ispred gazirane vode. To govori da su srpski potrošači očigledno postali navučeni na kupovinu mineralne vode i to bez nekog posebnog razloga.
Umesto da negujemo i održavamo čistim naše vodovodne sisteme, pa da onda lepo pijemo čistu vodu kada odvrnemo česmu, mi smo naseli na marketinške trikove koje nam serviraju – ispričao je Nikolić za Srpski telegraf.
Dok se proizvođači žale na neopravdano visoke takse za korišćenje izvora mineralne vode, u narodu preovladava mišljenje da je cena bezobrazno visoka zbog toga što su stranci vlasnici glavnih srpskih brendova.

– Ne postoji nijedan razlog da cena flaširane vode bude toliko visoka – ističe Nikolić i navodi da se u Nemačkoj voda može kupiti po ceni od 0,35 do dva evra, a u Srbiji samo u rasponu od 45 do 50 dinara:
– Tržište diktira cenu. Ako ima ponude biće i tražnje. Sve zavisi od kupaca jer će proizvođači prodavati vodu po toj ceni sve dok ima ko da je kupi.Zabranjeno kopiranje!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου